Znan i kao 'mesar Srebrenice'

Potvrdili mu doživotni zatvor: Ratku Mladiću u Haagu nisu prihvatili žalbu na presudu za ratne zločine i genocid

Image
Foto: AP Images

Ratko Mladić u prvom je stupnju za ratne zločine i genocid osuđen na doživotni zatvor, sad mu je to potvrđeno

8.6.2021. u 15:48/ RTL.HR

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu potvrdilo je prvostupanjsku presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u studenom 2017. je u prvostupanjski osudio Mladića na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici u ljeto 1995. godine, zbog progona Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i Hercegovine, zbog teroriziranja civila u opsadi Sarajeva i uzimanja pripadnika mirovne misije Ujedinjenih naroda kao talaca u ratu od 1992. do 1995.

Oslobođen je jedino od krivnje za genocid u općinama Prijedor, Sanski Most, Ključ, Kotor Varoš, Foča i Vlasenica 1992. godine.

Na tu su se presudu žalili i tužiteljstvo, zbog one jedne točke optužnice, i obrana zbog onih deset po kojima je proglašen krivim i osuđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalbeno vijeće sa sutkinjom Priscom Matimbom Nyambe na čelu, a u kojem su još Aminatta Lois Runeni N’gums, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj Mladiću odlučivalo je o žalbi obiju strana na presudu u prvom stupnju.

Vijeće je Mladića oslobodilo od točke optužnice za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u određenim općinama BiH. Potvrdilo mu je presudu, međutim, za genocid, progon Hrvata i Bošnjaka, istrebljivanje, deportaciju, nehumano postupanje, ubojstvo, teror, uzimanje talaca.

Upravo se čita

Image
'jednaka plaća za jednak rad'

Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima kao populizam

Image

Vlada Hrvatske o presudi Mladiću: Pozdravljamo! Ali, žao nam je što nije utvrđena odgovornost i vrha Republike Srbije

Image

Vlada Hrvatske o presudi Mladiću: Pozdravljamo! Ali, žao nam je što nije utvrđena odgovornost i vrha Republike Srbije

Odnosno, žalbeno vijeće zaključilo je da je sud u prvom stupnji ispravno ocijenio činjenice na suđenju Mladiću, da je sudsko vijeće donijelo odgovarajuću presudu u prvom stupnju, te je "u potpunosti odbacilo Mladićevu žalbu".

Žalbeno vijeće odbacilo je s druge strane i žalbu tužiteljstva na presudu o točki o genocidu počinjenom još i u šest bosanskohercegovačkih općina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ministar obrane priznao

Turska srušila sirijski helikopter u svome zračnom prostoru

Više s weba