nema ozlijeđenih

Požar u kampu kod Bihaća! 1200 migranata ostaje bez smještaja

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Incident se dogodio u danu u kojemu je najavljeno privremeno zatvaranje tog objekta u kojemu trenutačno boravi najmanje 1200 migranata

23.12.2020. u 13:22/ Hina

U migrantskom kampu Lipa u okolici Bihaća u srijedu je izbio veliki požar, a incident se dogodio u danu u kojemu je najavljeno privremeno zatvaranje tog objekta u kojemu trenutačno boravi najmanje 1200 migranata.

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako je policija intervenirala nakon dojave o požaru te kako se istražuje što ga je prouzročilo. Prema dostupnim informacijama, u požaru nitko nije ozlijeđen.

Mediji su prenijeli snimke na kojima se vidi gusti crni dim koji se nadvio iznad kampa u kojemu najveći dio objekata čine veliki šatori te tek nekoliko kontejera.

Kampom u selu Lipa udaljenom od Bihaća 20 kilometara upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) iz koje su u srijedu potvrdili kako će on biti privremeno zatvoren a migranti iseljeni jer tamo nema pretpostavki za boravak u zimskim uvjetima. Migranti borave pod šatorima bez grijanja koji se mogu urušiti u slučaju snježnih padalina pa u IOM-u ne žele preuzeti odgovornost za eventualne posljedice takvog stanja. Svi djelatnici IOM-a su tijekom dana napustili kamp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće ministara BiH u utorak je donijelo odluku kako će ovaj improvizirani kamp biti prenamijenjen te od šatorskog pretvoren u kontejnersko naselje u kojemu bi migranti mogli boraviti tijekom cijele godine uz osigurano grijanje te tekuću vodu i električnu energiju kojih sada tamo nema.

No zbog toga se migranti koji tamo borave moraju iseliti a nije riješen problem njihovog privremenog smještaja jer vlasti u Bihaću odbijaju dopustiti ponovno otvaranje kampa Bira koji se nalazi u samom gradu na čemu pak inzistiraju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Upravo se čita

Image

Brazilci mogu odahnuti, protivnici strepiti: Neymar se vraća za osminu finala

Taj je kamp iseljen i zatvoren ranije ove godine jer su gradske vlasti ocijenile da predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Iz misije Ujedinjenih naroda u BiH u srijedu su upozorili kako se mora hitno naći rješenje za smještaj migranata koji borave na području Unsko-sanske županije upozoravajući kako su u pitanju životi gotovo tri tisuće ugroženih osoba jer sada uz 1200 migranata iz Lipe još najmanje 1500 osoba, ukljujući žene i djecu, boravi na otvorenome bez ikakvog zaklona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno su jasna i dogovorena rješenja kako bi se osiguralo bolje upravljanje situacijom sa izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila u BiH", stoji u izjavi misije UN-a

Više s weba

Pročitajte još

Image
počela kampanju

Clinton želi osvojiti simpatije 'običnih' Amerikanaca: 'Svi će imati koristi od svojeg teškog rada'

Više s weba