VRAĆA SE SA SUĐENJA

Pred tisućama ljudi muškarac pokušao ubiti potpredsjednicu Argentine. 'Bio je miran, igrao se rukama'

2.9.2022. u 21:30/ Maja Oštro Flis

Argentinci od početka njezinog suđenja prosvjeduju. Razočarani u pravosudni sustav, sukobi s policijom česta su pojava na ulicama Buenos Ariesa

Pokušaj atentata u Argentini na potpredsjednicu države Cristinu Fernandez de Kirchner.

Sve se dogodilo ispred njezinih ulaznih vrata. Pukom srećom prošla je neozlijeđena, jer se pištolj, prema snimkama, zaglavio.

Sve se dogodilo dok je izlazila iz automobila, ispred vlastite kuće i pred tisućama ljudi. Pištolj je srećom zakazao. Napadač, iako je pokušao pobjeći ubrzo je uhićen. Podrijetlom Brazilac, otprije poznat policiji. U automobilu bez registracijskih oznaka imao je mačetu dugu 35 centimetara. Svjedoci i dalje pod šokom.

"Bio sam zapanjen, odmah sam potrčao do ugla ulice. Tamo su držali napadača i nisam mogao vjerovati koliko je njegovo lice bilo mirno, prekrižio je noge i igrao se s rukama", kaže jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BLOKIRALI CENTAR BUENOS AIRESA

Tisuće Argentinaca prosvjedovalo zbog ekonomske situacije: 'Ne možemo dalje uz takvu stopu inflacije'

Image
BLOKIRALI CENTAR BUENOS AIRESA

Tisuće Argentinaca prosvjedovalo zbog ekonomske situacije: 'Ne možemo dalje uz takvu stopu inflacije'

Motiv napada još nije poznat, ali nasilju i mržnji nije mjesto u argentinskoj svakodnevici, poruka je predsjednika Alberta Fernandeza. "Cristina je živa samo zbog razloga koji su tehničke prirode. Pištolj, koji je imao pet metaka, nije opalio iako je okidač povučen", rekao je.

Pokušaj atentata dogodio se baš kad se Cristina Fernandez vraćala sa suđenja. Optužena je za prevaru i korupciju, zbog favoriziranja građevinske tvrtke bliskog saveznika u rodnoj pokrajini Santa Cruz. Sve se to događalo dok je bila na čelu Argentine.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

"To nisu optužbe, to je fikcija, scenarij. Pritom, jako loš scenariij. Sve je to izmišljotina", govorila je.

Prijeti joj 12 godina zatvora, no 69-godišnja Argentinka zemlju je vodila od 2007. do 2015. godine, u dva predsjednička mandata. U političkoj areni i dalje uživa status rock zvijezde. Mnogi su zaluđeni njezinim likom i djelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su, baš gdje se dogodio pokušaj atentata i bile tisuće njezinih pristaša. Argentinci od početka njezinog suđenja prosvjeduju. Razočarani u pravosudni sustav, sukobi s policijom česta su pojava na ulicama Buenos Ariesa.

O pokušaju napada potpredsjednica još se nije oglasila. No njezine pristaše je očekuju večeras, u srcu Buenos Airesa, na skupu podrške u njezinu čast.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ministar obrane priznao

Turska srušila sirijski helikopter u svome zračnom prostoru

Više s weba