razočaran berlinom

Predsjednik europskog vijeća kritizira Njemačku: 'Činite premalo po pitanju osiguravanja europskih granica'

Image

Rasprava u Bruxellesu

Foto: AP Images

Tusk, bivši poljski premijer, opetovano je istaknuo hitnost jačanja europskih granica dok Merkel ustrajava na tome da zemlje pokažu solidarnost i dijele odgovornost za izbjeglice

8.11.2015. u 11:26/ Hina

Njemačka mora biti odlučnija u izbjegličkoj krizi i učiniti više na osiguravanju europskih vanjskih granica, kazao predsjednik europskog vijeća Donald Tusk uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u nedjelju.

Image
'prevršena svaka mjera'

Žestoke rasprave u Njemačkoj: treba li se Sirijcima ukinuti dugotrajni izbjeglički status?

Image
'prevršena svaka mjera'

Žestoke rasprave u Njemačkoj: treba li se Sirijcima ukinuti dugotrajni izbjeglički status?

Iako je Tusk hvalio njemačko vodstvo kao najliberalnije i najtolerantnije u europskoj povijesti, pozvao je Berlin da učini više kako bi se trenutna situacija stavila pod kontrolu.

"Odgovornost liderstva znači i osiguravanje europskih vanjskih granica zajedno s drugim državama članicama", kazao je Tusk za Die Welt am Sonntag.

"Razumijem da je zbog povijesnih razloga Njemačkoj teško uspostaviti strogi režim na svojim granicama. No za Njemačku odgovornost vodstva u Europi znači i kontrolu europskih vanjskih granica ukoliko je potrebno - energično".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tusk, bivši poljski premijer, opetovano je istaknuo hitnost jačanja europskih granica dok Merkel ustrajava na tome da zemlje pokažu solidarnost i dijele odgovornost za izbjeglice.

Tusk bi se trebao sastati s Merkel u nedjelju uočio summita EU-Afrika na Malti u srijedu i summita EU o izbjeglicama u četvrtak.

Upravo se čita

Image
preblage kazne?

Tristo poginulih u prometu, 120 oduzetih auta: Trebamo li postrožiti kazne za kršenje prometnih pravila?

Više s weba

Pročitajte još

Image
OPREZNI SUSJEDI

Hoće li plaže opustjeti? Nakon talijanskih mjera i Austrija poziva građane da napuste Hrvatsku

Više s weba