Strahuje od broja žrtava

Predsjednik Joe BIden o uraganu Ianu: 'Ovo bi mogao biti najsmrtonosniji uragan u povijesti Floride'

Image

Predsjednik SAD-a rekao je da ima informacije da bi 'mogla biti riječ o značajnom broju poginulih' u nepogodi koja je skoro uništila nekoliko gradova

29.9.2022. u 21:33/ Hina

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u četvrtak da bi uragan Ian mogao biti "najsmrtonosniji" uragan u povijesti Floride te kako strahuje od velikog broja mrtvih, prenosi BBC.

"Ovo bi mogao biti najsmrtonosniji uragan u povijesti Floride", rekao je Biden, napomenuvši da brojke trenutno nisu jasne, ali je dobio informacije da bi mogla biti riječ o značajnom broju poginulih.

Image
Uragan kategorije 4

Scene uragana Iana na Floridi: Bujica brodove nosi ulicama, vjetar od 240 km/h čupa asfalt s cesta...

Image
Uragan kategorije 4

Scene uragana Iana na Floridi: Bujica brodove nosi ulicama, vjetar od 240 km/h čupa asfalt s cesta...

Biden je govorio u sjedištu Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (Fema), koja ima zadatak pomagati državama i pojedincima u kriznim situacijama. Biden je rekao da će savezna vlada pokriti pune troškove čišćenja ruševina te operacije spašavanja na Floridi.

Dodao je da će njegova administracija pokriti većinu troškova za obnovu škola i druge javne infrastrukture koju je oštetio uragan Ian. Dok se Ian već probijao preko Floride u Atlantik, razaranje koje je za sobom ostavio moglo bi biti među najgorim u povijesti te savezne države, ocijenili su stručnjaci za BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snažan uragan Ian nanio je štetu golemih razmjera i gotovo uništio neke gradove u američkoj saveznoj državi Floridi, a stižu i informacije o dvije poginule osobe, rekao je u četvrtak guverner Floride Ron DeSantis.

Ian se obrušio se u srijedu na kopneni dio jugozapada Floride snagom uragana 4. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj ljestvici, da bi u četvrtak oslabio na tropsku oluju sa snažnim vjetrom i velikim oborinama te i dalje ima razornu moć.

Upravo se čita

Image
'to ponižava protivnika'

Milanović o Brazilcima na SP-u: 'Ne volim vašarsko prenemaganje kad se zabije gol. Bit će krvavo'

Gotovo 2 od 11 milijuna kućanstava na Floridi bila su u četvrtak ujutro bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavila je specijalizirana mrežna stranica PowerOutage. Predsjednik Biden je proglasio izvanredno stanje, a oslabljeni Ian je nastavio put prema Južnoj Karolini.

Više s weba

Pročitajte još

Image
vožnja iz pakla

Četiri osobe teško su ozlijeđene u direktnom sudaru dvaju vlakova smrti, park zatvoren do daljnjeg!

Više s weba