KRŠENJE IZBORNOG ZAKONA

Predsjednik vlade Katalonije osuđen na zabranu obnašanja dužnosti

Image
Foto: AP Images

Torra mora platiti i novčanu kaznu od 30.000 eura

19.12.2019. u 15:44/ Hina

Viši sud Katalonije osudio je u četvrtak predsjednika katalonske vlade Quima Torru (56) na godinu i pol dana zabrane obnašanja javnih dužnosti jer je tijekom predizborne kampanje u travnju odbio skinuti simbole potpore zatvorenim zagovornicima nezavisnosti s javnih površina.

Torra mora platiti i novčanu kaznu od 30.000 eura.

U svibnju su u Kataloniji, pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, bili održani lokalni izbori te oni za Europski parlament. Torra je tijekom predizborne kampanje odbio ukloniti žute vrpce sa zgrada institucija, a također i transparent „Sloboda političkim zatvorenicima“, izvješen na pročelju zgrade katalonske vlade u Barceloni. Žute vrpce simboliziraju zahtjev za oslobođenjem dužnosnika.

Predsjednika katalonske vlade bili su upozorili da vlada mora ostati neutralna tijekom predizborne kampanje, odnosno da ne smije javno promicati ideje jedne skupine koja se natječe na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je u četvrtak presudio da je Torra prekršio izborni zakon.

Quim Torra će se tijekom dana oglasiti povodom ove presude. Izgledno je da će se žaliti Vrhovnom sudu.

Upravo se čita

Image
SRETNE BOJE

Poznato je u kojim će dresovima Hrvatska igrati protiv Japana

Tijekom suđenja je rekao kako je isticanjem simbola „branio prava i slobode osuđenih dužnosnika“. Dvanaestero katalonskih dužnosnika tada je bilo optuženo zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud. U listopadu je njih devetero osuđeno na zatvorske kazne od 9 do 13 godina.

Torrin mandat istječe u prosincu 2021. godine. U listopadu je rekao kako do tada namjerava organizirati novi referendum o nezavisnosti i uspostaviti republiku Kataloniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju, škole i bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Punu samostalnost Katalonije podržava 41,9 posto stanovnika te autonomne pokrajine, a protivi joj se njih 48,8 posto, pokazala je anketa objavljena u studenom, koju je provela katalonska javna institucija za istraživanje javnog mišljenja Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

Više s weba

Pročitajte još

Image
ITALIJA NEUKROTIVA

Macron o vrhuncu migrantske krize: 'Ne vjerujem u zlu kob logike blokova Uniji'

Više s weba