Zbog ubijenog generala

Prekinuta obuka iračkih snaga: NATO suspendirao misiju zbog straha od sukoba u regiji

Image
Foto: Shutterstock

NATO-ova misija u Iraku pokrenuta je 2018. a cilj joj je uvježbati Iračke oružane snage kako bi se spriječio ponovni ustanak Islamske države (IS)

4.1.2020. u 16:39/ Hina

"NATO je suspendirao obuku iračkih snaga", izjavio je u subotu glasnogovornik NATO-a i to zbog straha od sukoba u regiji nakon američkog ubojstva visokoga iranskog zapovjednika.

"Misija NATO-a se nastavlja, ali je obuka trenutačno suspendirana", rekao je vršitelj dužnosti glasnogovornika NATO-a Dylan White.

Dodao je da Sjevernoatlanski savez poduzima sve mjere kako bi zaštitio svoje pripadnike.

NATO-ova misija u Iraku pokrenuta je 2018. a cilj joj je uvježbati Iračke oružane snage kako bi se spriječio ponovni ustanak Islamske države (IS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nju je uključeno nekoliko savezničkih zemalja, ali i nečlanica Saveza poput Švedske i Finske.

I međunarodna koalicija protiv IS-a, predvođena SAD-om, također je odlučila suspendirati obuku iračkih snaga, objavila je njemačka vojska koja ne sudjeluje u NATO-ovoj misiji.

Upravo se čita

Image
SAMO 3 IZ VEĆINA

Od 435 amandmana na državni proračun, 431 podnijela oporba

Nakon Njemačke, uslijedila su slična priopćenja Danske, Norveške i Švedske.

Generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su u petak ujutro američke snage u bagdadskoj zračnoj luci po nalogu američkog predsjednika i ta likvidacija pobudila je strahovanja od sukoba između dvoje neprijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Garda je u subotu zaprijetila da će Iran kazniti Amerikance gdje god im budu u dosegu zbog ubojstva generala Sulejmanija.

General Golamali Abuhamzeh, zapovjednik Garde u južnoj pokrajini Kerman, spomenuo je mogućnost napada na brodove u Zaljevu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Odluka je pala?

Tjedan dana do izbora: Bidenu prednost u anketama, Bloomberg donirao 15 milijuna njegovoj kampanji

Više s weba