Svjetski mediji

'Presuda Šešelju je udarac tužiteljstvu i žrtvama, osnažila je i antieuropsku Srpsku radikalnu stranku'

Image

Vojislav Šešelj

Foto: AP

U sjedištu radikala u Beogradu Šešeljeve pristaše su slavile ovakvu odluku. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je potpora stranci nešto iznad pet posto što je prag za povratak u parlament poslije četiri godine stanke

31.3.2016. u 15:57/ Hina

Svjetske novinske agencije i drugi mediji javljaju u četvrtak o "šokatnoj" i "iznenađujućoj" oslabađajućoj presudi koju je Haški sud izrekao vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, navodeći da je ona zadala veliki udarac tužiteljstvu i žrtavama i da je osnažila antieuropsku Srpsku radikalnu stranku uoči parlamentarnih izbora u travnju.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio je u četvrtak Šešelja po svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Reuters piše da se radi o "šokantnoj presudi" koja je osnažila Šešeljevu Srpsku radikalnu stranku uoči izbora u travnju.

U sjedištu radikala u Beogradu Šešeljeve pristaše su slavile ovakvu odluku. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je potpora stranci nešto iznad pet posto što je prag za povratak u parlament poslije četiri godine stanke, navodi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslobađajuća presuda nanijela je udarac i tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nakon desetogodišnjeg suđenja, najdužeg u povijesti ICTY-ja.

Agencija AP navodi da je ova "iznenađujuća presuda" izrečena tjedan dana nakon što je bivši čelnik bosanskih Srba osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i još devet točaka optužnica za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, te da predstavlja "veliki poraz tužitelja UN-a".

Upravo se čita

Image
U SMJERU ISTOKA

Jedna osoba poginula u teškoj prometnoj nesreći na A3. Sudjelovali automobil, kamion i autobus

"Presuda je veliki udarac tužiteljstvu - koje je oštro kiritizirao predsjedavajući sudac  Jean-Claude Antonetti - i obiteljima tuisuća hrvatskih i muslimanskih žrtava sukoba", piše Financial Times.

BBC i ruski TASS prenose vijest o donesenoj presudi ne navodeći ocjene niti je komentiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svojoj šokantnoj presudi izrečenoj u Šešeljevoj odsutnosti, sudac Jean-Claude Antonetti je rekao da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe i da je Vojisalv Šešelj sada slobodan čovjek", navodi France Presse.

Sve agencije prenose izjavu hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića da se je oslobađajuća presuda Šešelju poraz tužiteljstva i sramota haškog suda.

Više s weba

Pročitajte još

Image
puno oštećenja

Hrvatica o strašnom potresu: 'Ljudi su izletjeli iz kafića. Činilo se kao vječnost'

Više s weba