zeleneski na konferenciji u lavovu:

''Prikupljamo potporu za sud na kojem bi čelnici Moskve odgovarali za ratne zločine'

Image

Konferenciji u Lavovu, posvećenoj pitanju međunarodnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini, nazočili su visoki predstavnici Europe i Sjedinjenih Država. Zelenskj je naglasio odgovornost Rusije i njezinog vodstva za agresiju i teror protiv Ukrajine i njenog naroda

4.3.2023. u 7:40/ Hina

Pravda će biti zadovoljena kada rusko državno i vojno vodstvo bude odgovaralo za rat koji je započeo protiv Ukrajine, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na međunarodnoj konferenciji održanoj u Lavovu.

"A kada će biti pozvani na odgovornost, pravda će biti ostvarena", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Zelenskij je naglasio "odgovornost Rusije i osobnu njezinog vodstva za agresiju i teror protiv naše zemlje i našeg naroda".

Ukrajina već mjesecima pokušava formirati međunarodni sud na kojem bi čelnici Moskve odgovarali za ratne zločine.

Konferenciji u Lavovu, posvećenoj pitanju međunarodnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini, nazočili su visoki predstavnici Europe i Sjedinjenih Država. Osiguranje je bilo jako, a objavljeno je malo informacija.

Image
SJEVEROISTOČNO BOJIŠTE

Ukrajina naredila djelomičnu evakuaciju Kupjanska zbog neprestanih bombardiranja

Image
SJEVEROISTOČNO BOJIŠTE

Ukrajina naredila djelomičnu evakuaciju Kupjanska zbog neprestanih bombardiranja

"Prikupljamo maksimalnu potporu za sud o ruskoj agresiji na Ukrajinu", rekao je Zelenski.

"Činimo sve kako bismo osigurali da Međunarodni kazneni sud bude uspješan u kažnjavanju ruskih ratnih zločinaca, te da naša nacionalna tijela za provedbu zakona i pravosudna tijela osiguraju pravedne kazne protiv svih ruskih ubojica i mučitelja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planovima za ovaj tribunal koji je Kijev zamislio, međutim, za sada nedostaju učinkoviti instrumenti kako bi se političko i vojno vodstvo u Moskvi dovelo pred sud.

Ukrajina je objavila da su na konferenciji, među ostalima, sudjelovali američki ministar pravosuđa Merrick Garland i zamjenik nizozemskog premijera Wopke Hoekstra. Povjerenik EU-a za pravosuđe Didier Reynders također je bio jedan od sudionika.

U međuvremenu se nastavljaju krvave borbe između ruskih napadača i ukrajinskih branitelja, osobito oko istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke vojske Wagner, ustvrdio je u petak da je Bahmut sada gotovo opkoljen te da je  ukrajinskim braniteljima ostala samo jedna cesta za ulaz i izlaz iz grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'TO JE NEPOŠTENO'

Dobila kaznu jer hrani mačke na javnoj površini: Treba platiti 132 eura, a živi od 172 eura mjesečno

Ukrajinska strana inzistira da će se grad i dalje braniti. "Da, teško je i teško, ali znamo kako dalje", rekao je tajnik Vijeća sigurnosti Oleksiy Danilov za novinski portal RBK-Ukrajina.

Ukrajinskoj izvidničkoj jedinici koja radi s bespilotnim letjelicama naređeno je povlačenje, prema njezinu zapovjedniku.

U intervjuu za njemački list Bild, ukrajinski ministar obrane Oleksii Resnikov nije isključio mogućnost da bi Bahmut mogao pasti u ruke Rusa, a li je istaknuo da bi to značilo samo "malu pobjedu" za Ruse.

Bahmut pripada drugoj liniji ukrajinske obrane u Donbasu, a Ukrajinci su tamo nanijeli velike gubitke jedinicama Wagnera i drugim ruskim snagama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji su, međutim, također pretrpjeli velike gubitke. Grad, u kojem je nekoć živjelo 74 000 ljudi, uvelike je uništen. Lokalne vlasti kažu da u Bahmutu još živi 5000 civila.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEPLANIRANO

VIDEO Putin iznenada posjetio Mariupolj pa se provozao autom i osjetio kakve su ceste nakon napada

Više s weba