EU NOVAC

Problemi za Hrvatsku? Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka

Image
Foto: AP

Čelnici 27 članica EU-a sastaju se sljedeći tjedan prvi put uživo, A Nizozemska vodi skupinu "štedljive četvorke"

10.7.2020. u 20:38/ Hina

"Nizozemska će tražiti jamstva o proračunskim reformama kada bude pregovarala s Europskom unijom o planu gospodarskog oporavka od koronavirusa sljedeći tjedan u Bruxellesu", rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u petak.

Image
nizozemski premijer

Loše vijesti za Hrvatsku? 'Nećemo popustiti u pregovorima o Europskom fondu za oporavak'

Image
nizozemski premijer

Loše vijesti za Hrvatsku? 'Nećemo popustiti u pregovorima o Europskom fondu za oporavak'

Rutte održava seriju sastanaka u četiri oka s europskim čelnicima koji pokušavaju nagovoriti nizozemskog šefa vlade da prihvati plan gospodarskog oporavka vrijedan 750 milijardi eura koji zagovaraju Francuska i Njemačka.

Od te svote 500 milijardi eura bi se dodjeljivale kao nepovratna pomoć, a 250 milijardi kao zajmovi.

"Čuli smo mnoga obećanja o ekonomskim reformama već prije", rekao je Rutte, upitavši se kako za to u aktualnoj situaciji dobiti jamstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Europskog vijeća Charles Michel ponudio je u petak europskim zemljama ustupke vezane uz dugoročni proračun i plan oporavka kako bi se premostile razlike, uključivo zadržavanje tzv. rabata koji bogatije zemlje dobivaju na svoje kontribucije u proračun.

Predložio je nešto manji Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine, dok prijedlog plana za gospodarski oporavak od 750 milijardi eura ostavlja u obliku u kojem ga je Komisija predložila.

Upravo se čita

Image
OPET SLOBODAN

Ivan Leko dobio otkaz u Kini: Povezuje ga se s Hajdukom, ali i jednim belgijskim velikanom

Michel je u petak predstavio tzv. "pregovaračku kutiju", svoj prijedlog za VFO i prijedlog plana za oporavak koji će biti podloga za raspravu na sastanku na vrhu čelnika zemalja članica krajem sljedećeg tjedna.

Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" (NGEU) ostaje isti, 500 milijardi eura koje bi se dodjeljivale kao nepovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rutte je rekao da je "zadržavanje rabata dobra startna pozicija na putu prema pregovorima o planu oporavka", ali je i istaknuo da druga važna pitanja ostaju neriješena.

Čelnici 27 članica EU-a sastaju se sljedeći tjedan prvi put uživo otkako je epidemija covida-19 prekinula sastanke u Bruxellesu kako bi razgovarali o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i planu gospodarskog oporavka od pandemije.

Nizozemska vodi skupinu "štedljive četvorke", u kojoj su Austrija, Danska i Švedska, koje se protive velikim zajmovima bez ikakvih reformskih uvjeta.

Rutte bi se u petak navečer trebao sastati s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom, a prije sastanka EU-a drugi tjedan razgovarat će i sa svojim kolegama iz Španjolske i Portugala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
nova brutalnost terorista

Islamska država pogubila četiri osobe u Libiji: među njima i navodni špijun Libijske zore

Više s weba