OGLAS

razotkrivena globalna korupcija

Prve reakcije na Pandorine dokumente: 'Ovo je poziv na buđenje, mora se hitno djelovati'

Image
Foto: AP Images

Vladajuća azerbajdžanska obitelj Alijev u tajnom posjedu ima poslovnu zgradu u Londonu vrijednu 33 milijuna funti za predsjednikovog 11-godišnjeg sina

3.10.2021. u 21:30/ RTL Vijesti

U jednom od najvećih curenja financijskih dokumenata u povijesti, razotkriveno je tajno bogatstvo više od 100 milijardera, svjetskih lidera i više od 300 javnih službenika koje skrivaju u poreznim oazama diljem svijeta.

Već pristižu reakcije sa svih strana.


Pakistanski premijer Imran Khan obećao je da će istražiti sve pakistanske građane koji su spomenuti u dokumentima te poduzeti korake ako se razotkriju bilo kakve ilegalne radnje. Naime, u dokumentima stoji da članovi njegovog uskog kruga kao i ministri te njihove obitelji u tajnosti imaju kompanije i milijune dolara u svom vlasništvu.

Tko se sve spominje u Pandorinim dokumentima

Dokumenti također pokazuju da su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga zaradili 360.000 eura izbjegavši plaćanje poreza na nekretnine kada su kupili ured u Londonu, tako što su kupili offshore tvrtku koja je bila vlasnik zgrade.

Nadalje, dokumenti su pokazali da vladajuća azerbajdžanska obitelj Alijev u tajnom posjedu ima 17 nekretnina - uključujući poslovnu zgradu u Londonu vrijednu 33 milijuna funti za predsjednikovog 11-godišnjeg sina, piše BBC.

Image
PANDORINI DOKUMENTI

Procurili tajni dokumenti koji razotkrivaju bogatstvo svjetskih lidera: U njima se spominje i sin ministra Fuchsa

Image
PANDORINI DOKUMENTI

Procurili tajni dokumenti koji razotkrivaju bogatstvo svjetskih lidera: U njima se spominje i sin ministra Fuchsa

''Za britansku vladu ovo mora biti poziv na buđenje. Još jednom uloga Velike Britanije u omogućavanju globalne korupcije i pranja novca još jednom je otkrivena zbog rupa u zakonu koje omogućavaju priljev sumnjivog bogatstva u zemlju'', kazao je Duncan Hames, direktor nevladine organizacije Transparency International UK.

Neprofitna organizacija Oxfam koja se bori protiv siromaštva, dokumente je nazvala ''šokantnim exposeom oceana novaca koji strujaju u poreznim oazama te da se mora hitno djelovati, onako kako je već godinama obećavano''.


Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
U BEOGRADU

FOTO Nevjerojatne scene u centru grada! Autobus se prepolovio na pola tijekom vožnje


Više s weba