ruski ministar na tankom ledu

Putin će žrtvovati Šojgua? Institut za rat: 'Namješta mu odgovornost za fijasko s invazijom'

Image
Foto: Sputnik, Kremlin Pool Photo

'Putin će vjerojatno odugovlačiti s otpuštanjem Šojgua kako bi ga nastavio okrivljavati za stalne vojne neuspjehe', piše ISW

6.10.2022. u 8:52/ RTL Vijesti

U svojoj najnovijoj analizi britanski Institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da će češće kritike Putinove djelomične mobilizacije koje dolaze unutar Rusije vjerojatno natjerati ruskog predsjednika da žrtvuje rusko Ministarstvo obrane, a posebno ministra obrane Sergeja Šojgua.

Putin je sam priznao propuste u mobilizaciji i naredio da se isprave greške, te da se svi koji su pogrešno mobilizirani vrate kućama. Dekretom od 5. listopada odgodio je mobilizaciju za sve studente, a ruskim je medijima rekao da, budući da "Ministarstvo obrane nije pravovremeno promijenilo pravni okvir na popisu onih koji ne podliježu mobilizaciji, moraju se napraviti prilagodbe."

Ta izravna kritika Ministarstva obrane također je implicitna kritika Šojgua te se čini da Putin priprema teren kako bi svu odgovornost za fijasko s invazijom na Ukrajinu svalio na njega.

Predsjedavajući Odbora za obranu ruske Državne dume, general pukovnik Andrey Kartapolov, također je kritizirao Ministarstvo obrane na ruskoj državnoj televiziji 5. listopada. Kartapolov je rekao da svi Rusi znaju da Ministarstvo obrane laže i da moraju prestati, što je još jedan udarac Šojguu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan ruski vojni bloger, skupina koja je do sada bila važna za pružanje uvida u rat sa stajališta Rusije, tvrdi je da Kartapolovovi komentari pokazuju da će Šojgu uskoro biti "srušen" i "prepoznat kao glavni krivac" za ruske vojne neuspjehe. Drugi bloger brani Wagnerovog financijera Jevgenija Prigožina i čečenskog šefa Ramzana Kadirova u njihovim kritikama Ministarstva obrane, te ih hvali za pokretanje nužnih promjena.

Image
Kraj rusije?

Scenarij za kraj rata u Ukrajini? 'Rusija gubi, Putina svrgavaju, kreće borba SAD-a i Kine oko plijena!'

Image
Kraj rusije?

Scenarij za kraj rata u Ukrajini? 'Rusija gubi, Putina svrgavaju, kreće borba SAD-a i Kine oko plijena!'

"Putin će vjerojatno odugovlačiti s otpuštanjem Šojgua koliko god bude osjećao da može kako bi ga nastavio okrivljavati za stalne vojne neuspjehe i izgraditi podršku među drugim frakcijama. Šojguova zamjena morat će preuzeti odgovornost za neuspjehe koji se dogode nakon početka njegova mandata. Putin već radi na poboljšanju svoje podrške među nacionalističkim vojnim blogerima i silovicima poput Prigožina i Kadirova", piše ISW.

Upravo se čita

Image
EUFORIJA DILJEM SVIJETA

VIDEO Od Toronta do New Yorka: Evo kako se pobjeda Vatrenih euforično slavila u Sjevernoj Americi

Kadirovljeva objava da mu je Putin dodijelio čin general-pukovnika na sličan je način indikativna da je Putin voljan umiriti bazu silovika. Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov objavio je da mu je Putin 5. listopada dodijelio čin general-pukovnika.

"Ovo unapređenje posebno je vrijedno pažnje u kontekstu nedavne kontroverze oko Kadirova i njegove izravne kritike general-pukovnika Središnjeg vojnog okruga Aleksandra Lapina, što je ISW prethodno analizirao. Iako ISW nije pronašao službenu potvrdu Kadirovljeva unapređenja, Putin je možda donio odluku da povisi Kadirovljev čin kako bi zadržao potporu Kadirova i čečenskih snaga, dok je istovremeno odgurnuo rusko Ministarstvo obrane i ministra obrane Sergeja Šojgua, od kojeg Putin kao da se retorički distancira. Kadirovljev novi čin može biti znak da je Putin voljan umiriti radikalnije i glasnije pozive baze silovika na račun konvencionalnog vojnog establišmenta", zaključuje ISW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaostala iz rata

Eksplozija mine u šumi kod Bugojna: jedan radnik poginuo, dvojica ozlijeđena

Više s weba