NA NJEGOV ZAHTJEV

Putin dodijelio rusko državljanstvo zviždaču Snowdenu. Njegov odvjetnik: 'Neće biti mobiliziran'

Image
Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Edwarda Snowdena (39) traže u SAD-u jer je medijima prenio desetke tisuća dokumenata Američke nacionalne agencije za sigurnost (NSA) koji pokazuju razmjere elektroničkog nadzora koji je provodio Washington

26.9.2022. u 20:32/ Hina

Predsjednik Vladimir Putin dodijelio je rusko državljanstvo zviždaču i bivšem zaposleniku američke NSA-e Edwardu Snowdenu koji se 2013. sklonio u Rusiju pošto je napustio Sjedinjene Države, vidi se iz izvršne uredbe objavljene u ponedjeljak.

Snowdenovo ime se navodi uz desetke drugih imena u izvršnoj uredbi objavljenoj na mrežnoj stranici ruske vlade.

Edwarda Snowdena (39) traže u SAD-u jer je medijima prenio desetke tisuća dokumenata Američke nacionalne agencije za sigurnost (NSA) koji pokazuju razmjere elektroničkog nadzora koji je provodio Washington.

To je otkriće tada potaknulo silnu napetost između SAD-a i njegovih saveznika a odluka ruskih vlasti da mu izda dozvolu boravka razljutila je Washington.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodao je za agenciju Ria Novosti da je rusko državljanstvo dodijeljeno Snowdenu na njegov zahtjev.

Image
važna odluka

Snowden samo zbog jednog razloga zatražio rusko državljanstvo

Image
važna odluka

Snowden samo zbog jednog razloga zatražio rusko državljanstvo

Ruski odvjetnik potonjeg, Anatolij Kučerena, rekao je pak da se na Snowdena ne odnosi naredba za mobilizaciju za ofenzivu u Ukrajini koju je Putin proglasio prošlog tjedna za neke skupine Rusa.

Upravo se čita

Image
prepoznatljivo izdanje

Nakon suše Modro jezero ponovno se puni vodom! 'Ako nisi vidio Imotski, nisi vidio ništa'

"Nije služio u ruskoj vojsci i stoga po našem sadašnjem zakonu ne ulazi u kategoriju građana koji su sada pozvani", rekao je za agenciju Ria Novosti.

Rekao je da je i Snowdenova partnerica Lindsay Mills predala zahtjev za rusko državljanstvo, a njihova kći ga već ima jer je rođena u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edward Snowden, kojemu je na zahtjev Washingtona oduzeta putovnica, našao se u svibnju 2013. u Moskvi kamo je doputovao iz Hong Konga s nakanom da se skloni u Latinsku Ameriku. No na kraju je zapeo u Rusiji, gdje je dobio azil.

Više s weba

Pročitajte još

Image
BEOGRAD NASTAVLJA PO SVOM

Vučić podržao svog ministra: 'Nitko u Srbiji ne može reći da je Stepinac bio svetac!'

Više s weba