jasno i glasno

Putin kaže da nije vrijeme za obnovu napada na Alep: 'To bi u ovom trenutku bilo neprikladno'

Image

Vladimir Putin

Foto: AP Images

Glavne sirijske pobunjeničke skupine počele su u petak veliku ofenzivu na Alep kako bi prekinule opsadu režima

28.10.2016. u 19:29/ Hina

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da nije pravo vrijeme za obnovu zračnih napada na Alepo, nakon što je ruska vojska zatražila ukidanje embarga na udare iz zraka.

"Ruski predsjednik drži da bi u ovom trenutku bilo neprikladno obnoviti napade na Alep", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je da Putin smatra kako je nužno "nastaviti s humanitarnim prekidom".

Rusko ministarstvo obrane u petak je od Putina zatražilo dopuštenje za nastavak zračnih udara na Alep, nakon desetodnevne stanke, zbog ofenzive sirijskih pobunjenika na snage režima u tom drugom po veličini sirijskom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok civili i dalje ginu a pobunjenici nastavljaju borbe s vladinim snagama, zatražili smo od vrhovnog zapovjednika ruskih oružanih snaga da nastavi zračne udare (...) na istočni dio Alepa", rekao je na konferenciji za novinare general Sergej Rudskoj iz ruskog glavnog stožera.

Glavne sirijske pobunjeničke skupine počele su u petak veliku ofenzivu na Alep kako bi prekinule opsadu režima, zasipajući kišom raketa vladine četvrti u tom podijeljenom gradu pri čemu je poginulo barem 15 civila.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Nekadašnja gospodarska prijestolnica Sirije i drugi po veličini grad u zemlji veoma je važan za režim predsjednika Bašara al Asada, ali i za pobunjenike koji se od 2011. bore u ratu u kojemu je izginulo više od 300.000 ljudi.

Sirijska vojska je 22. rujna povela veliku ofenzivu kako bi preuzela kontrolu u Alepu, ali je njezin uspjeh bio ograničen, unatoč zračnoj potpori ruskog saveznika koji u Siriji intervenira od rujna 2015. tvrdeći da gađa isključivo "terorističke ciljeve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je 18. listopada ipak prekinula bombardiranje Alepa radi "humanitarnog primirja" koje je trebalo omogućiti izvlačenje civila i ranjenika te povlačenje boraca.

No osam humanitarnih koridora uspostavljenih ondje u tu svrhu bili su gotovo pusti.

Ruska vojska "poduzima sve mjere radi stabilizacije stanja u Alepu", rekao je general Rudskoj, dodajući da su humanitarni prolazi otvoreni 24 sata u danu i da su autobusi i vozila hitne pomoći na terenu radi izvlačenja civila i ranjenika.

"Voljni smo proučiti sve prijedloge za poboljšanje humanitarnog stanja u Alepu, pa i uvođenje humanitarnog primirja, ali od njega ne smiju imati koristi samo borci", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'Osjećamo se zanemareno'

Djeca u BiH zbog štrajka već 4 tjedna ne idu na nastavu, roditelji prijete prosvjedima

Više s weba