OGLAS

Spremaju se za najgore

Putinovi paravojni bajkeri ultranacionalisti već se okupljaju u Berlinu pred ruski Dan pobjede 9. svibnja

Image

Vladimir Putin i Aleksandar Zaldostanov

Foto: Premier.gov.ru

S njima se javno vozio i Putin osobno. Njihov je član i Ramzan Kadirov. U Berlinu će ih dočekati tisuće i tisuće policajaca i - protudemonstranti

6.5.2022. u 22:05/ Sergej Županić

Za Rusku Federaciju 9. svibnja je Dan pobjede, praznik kojim se obilježava dan kada su 1945. u Berlinu nacističke vlasti Trećeg Reicha potpisale bezuvjetnu kapitulaciju.

Das Bild večeras javlja da je berlinska policija već sad u stanju pune pripravnosti zbog dolaska "Noćnih vukova", neformalne bajkerske milicije Vladimira Putina, te da se za 8. i 9. svibnja, dakle za nedjelju i ponedjeljak, priprema za "izvanredno stanje" kako je to opisala Iris Spranger, berlinska senatorica nadležna za resor unutarnjih poslova.


"Policija računa da će biti potreban angažman velikog broja službenika, usto uz podršku kolega iz drugih pokrajina", kazala je.

Već u četvrtak poslijepodne u Berlin je stigla skupina "Noćnih vukova" sa 12 motocikala i jednim automobilom, javljaju njemački mediji. Svima je jasno i kojim povodom. Za nedjelju i ponedjeljak u Berlinu je, usto, najavljeno više od 50 okupljanja. Zašto, pak, i nedjelja i ponedjeljak?

Kapitulaciju pred Saveznicima, od SAD-a do SSSR-a, vodstvo Trećeg Reicha 1945. je potpisalo zapravo 8. svibnja, ali oko 23 sata, što je po moskovskom vremenu značilo prve sate 9. svibnja.

Što se tiče "Noćnih vukova", riječ je o krajnje nacionalističkoj ruskoj bajkerskoj skupini već dugi niz godina totalno i politički i ideološki odanoj Putinu, koji se i osobno znao pojavljivati vozeći motocikl u njihovoj povorci.


Osnovani su 1989., na valu antikomunističkih političkih nazora kao bajkerska organizacija. Ali, nakon što su uspostavili, kako je sam Putin davno rekao, "prijateljstvo" s ruskim predsjednikom, prešli su u sasvim novu dimenziju.

Ratovali u Ukrajini

Predvođeni njihovim vođom Aleksanderom Zaldostanovim, kojega je Putin za to i osobno odlikovao, oni su bili među prvima u ruskoj intervenciji 2014. koja je dovela do ruske aneksije Krima. Zaldostanov, inače 1963. rođen u Ukrajini, sudjelovao je i u organiziranju protuprosvjeda u doba Euromaidana u Kijevu.

Osim toga, nemali broj pripadnika ove organizacije ratovao je u narednim godinama u Donbasu, bajkerskom klubu u jednom se trenutku pridružio i čečenski diktator Ramzan Kadirov…

Uopće, svoju aktivnu filijalu "Noćni vukovi" imaju i u RS-u Milorada Dodika, gdje su se prvi put ukazali na svojoj "balkanskoj turneji" 2018. O toj paravojnoj ultranacionalističkoj bajkerskoj organizaciji 2016. godine slobodni novinar Jack Losh snimio je dokumentarni film "Buntovnici s razlogom".


Upravo se čita

Image
Kaos u Njemačkoj

FOTO Snijeg stopirao promet u Münchenu. Letovi otkazani do nedjelje, blokirane pruge, putnici spavali u vlakovima

Zaldostanov je, premda antikomunist, deklarirani štovatelj Josifa V. Staljina, njegova organizacija okuplja isključivo muškarce, ekstremni su homofobi, rat u Ukrajini im je još od prvih sukoba u Donbasu prije skoro već jednog desetljeća "pitanje duhovnosti i borbe za pravoslavlje", u skladu s čime imaju 45 filijala u zemljama diljem svijeta.

Balkanska braća

Na Balkanu su to Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sj. Makedonija i Srbija. Svake godine organiziraju hodočašća u neka od glavnih pravoslavnih svetišta, a nezaobilazno odredište i datum im je Berlin povodom kapitulacije Trećeg Reicha.

Ove godine gradske vlasti Berlina, sasvim sigurno i nadležne savezne njemačke službe, taj dan i njihov dolazak dočekuju u krajnje zaoštrenoj situaciji, u trenucima dok Njemačka oružano, politički i financijski podupire Ukrajinu u obrani od ratnog napada Rusije, dakle zemlje čiji je predsjednik bez premca najdraži član "Noćnih vukova".

Spranger je najavila da ih policija dočekuje uz stroge mjere ograničenja. To se između ostalog posebno odnosi na zastave i znakove koji se smiju pokazivati.


"Posebno ćemo osiguravati odabranih 15 spomen obilježja i mjesta sjećanja", kazala je.

Stanje u Berlinu moglo bi biti dodatno napeto i zbog toga što su svoja okupljanja, očito s potpuno drugačijih političkih pozicija, najavili ruski, ukrajinski i bjeloruski protivnici rata u Ukrajini i aktivisti za ljudska prava.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bez zabrinutosti

Nema znakova novih virusa. Porast respiratornih bolesti u Kini događa se zbog poznatih patogena


Više s weba