Potrebna suradnja

Raab o talibanima: 'Morat ćemo dovesti zemlje s potencijalno umjerenim utjecajem poput Rusije i Kine'

Image

Dominic Raab

Foto: AP Images

Talibani su prošlog vikenda preuzeli vlast od vlade koju podržava SAD

22.8.2021. u 8:56/ Hina

Ujedinjeno Kraljevstvo moralo bi se obratiti Rusiji i Kini kako bi izvršili "umjeren utjecaj" na talibane, unatoč nepovjerenju između tih vlada, rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

"Morat ćemo dovesti zemlje s potencijalno umjerenim utjecajem poput Rusije i Kine, koliko god to bilo neugodno", kazao je Raab za The Sunday Telegraph.

Talibani su prošlog vikenda preuzeli vlast od vlade koju podržava SAD, poslavši tako tisuće ljudi u bijeg te potencijalno najavljujući povratak strogoj i autokratskoj vladavini militanata od prije dva desetljeća.

Britanija i Kina nedavno su se sukobile oko različitih pitanja, uključujući Hong Kong i navodna kršenja ljudskih prava protiv kineske ujgurske etničke skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
treba se brzo djelovati

NATO poziva na ubrzanje evakuacije iz Afganistana, dosad izvučeno 18.000 ljudi

Image
treba se brzo djelovati

NATO poziva na ubrzanje evakuacije iz Afganistana, dosad izvučeno 18.000 ljudi

Odnosi između Londona i Moskve također su produbljeni, još od trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala sovjetskim živčanim agensom Novichok.

Odnosi između Britanije i Rusije dodatno su se pogoršali nakon što je novinaru BBC-a, koji je radio u Moskvi, rečeno da napusti zemlju.

Upravo se čita

Image
KLASA OPTIMIST

Najbolji strijelac sljedećeg protivnika Vatrenih: 'Japan će biti prvak svijeta, ne šalim se'

Britanske snage evakuirale su 3821 osobu iz Kabula od 13. kolovoza, prema navodima britanskog Ministarstva obrane, uključujući i 1323 osobe koje su stigle u Veliku Britaniju.

To uključuje osoblje veleposlanstva, britanske državljane i one koji ispunjavaju uvjete u okviru programa preseljenja i pomoći ARAP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je u subotu da je "napuštanje" Afganistana "tragično, opasno i nepotrebno", dodavši da to nije u ničijem interesu.

Bivši premijer, koji je poslao britanske trupe u Afganistan 2001. godine, rekao je da je odluka o povlačenju vođena "ne velikom strategijom, već politikom".

Blair je dodao da je Britanija trebala ozbiljno razmisliti nakon, kako je opisao, "malo ili nimalo konzultacija" SAD-a u odluci o povlačenju iz Afganistana.

"Mi (Britanija) u opasnosti smo od ispadanja u drugu podjelu globalnih sila. Možda nam to ne smeta, ali odluku bismo trebali donijeti barem promišljeno", kazao je Blair.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljne prijetnje napadima

Šestero privedenih u Bruxellesu: sumnja se da su planirali terorističke napade na Silvestrovo

Više s weba