neće nametati patnju drugima

Raskošna vojna parada u Kini: predsjednik najavio smanjenje broja vojnika za 300.000

3.9.2015. u 9:21/ Hina

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da će Kina smanjiti broj vojnika za 300.000

Kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je u četvrtak pobjedu iz 1945. protiv Japana, koja je omogućila da se 'od Kine stvori velika svjetska zemlja', označavajući početak velikog vojnog mimohoda.

"Velika pobjeda u ratu protiv Japana učinila je Kinu velikom svjetskom zemljom", izjavio je kineski predsjednik s Trga Tiananmen i najavio smanjenje broja pripadnika Narodne oslobodilačke vojske, najveće vojske na svijetu, povodom 70. obljetnice japanske kapitulacije.

"Kina neće nikad tražiti premoć niti širenje. Nikada neće nametnuti tragičnu patnju drugim nacijama", kazao je predsjednik Xi prije pregleda kineskih postrojbi, stojeći u vozilu na Aveniji nebeskog mira.

"Najavljujem ovom prilikom da će Kina smanjiti broj vojnika za 300.000", kazao je Xi Jinping govoreći s Vrata nebeskog mira odakle je Mao Ce-tung proglasio rođenje Narodne Kine 1. listopada 1949.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
AP

(Foto: AP)

Narodno-oslobodilačka vojska danas se procjenjuje na 2,3 milijuna pripadnika, a u prošlosti je već znatno smanjivana, posebice za predsjednika Jianga Zemina, u zamjenu za modernizaciju i znatno povećanje proračuna.

Upravo se čita

Image
DANAS U SABORU

Političarima stižu povišice, a ima li onih koji bi ih se odrekli na račun onih koji nemaju?

Oko 12.000 vojnika i 500 vozila krenulo je u paradu koju je nadlijetalo 200 aviona i helikoptera, simbola rastuće moći Kine na međunarodnoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni čelnici zapadnih demokracija, primjerice Barack Obama i Angela Merkel, nisu se odazvali pozivu, jednako kao ni japanski premijer Shinzo Abe, inicijator revizije miroljubive politike Japana koja iritira Peking.

Desetak novih balističkih raketa kineske vojske, DF-21D, nazvanih 'ubojicama nosača aviona', predstavljeno je u četvrtak u Pekingu u okviru vojnog mimohoda kojim se obilježava 70. obljetnica japanske kapitulacije, prema snimkama državne televizije.

Image
Foto: AP
Image
AP

(Foto: AP)

To novo naoružanje, raspoređeno na Trgu Tiananmen u četvrtak, izaziva zadnjih godina brojne špekulacije u vojnim krugovima oko njegove sposobnosti da modificira odnose snaga u Tihom oceanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podignute na velikim kamionima-nosačima s 12 kotača, DF-21 D (DF-Dongfeng= istočni vjetar) te su rakete duge desetak metara a promjer im je oko jednog metra.

Kineski službeni tisak objavio je da je to prvi put da su izložene pogledu javnosti.

Image
Foto: AP
Image
AP

(Foto: AP)

Više s weba

Pročitajte još

Image
POD NADZOROM UN-a

Nastavljena evakuacija iz Alepa: posljednju fazu operacije narušavaju mnoge poteškoće

Više s weba