mutirani soj

Raste broj inficiranih omikron koronavirusom u Španjolskoj: Ima li Europa novo žarište?

Image
Foto: AP IMAGES

U Španjolskoj se ovaj tjedan održava nekoliko velikih međunarodnih događanja

30.11.2021. u 23:28/ Hina

U Španjolskoj, gdje se ovaj tjedan održava opća skupština Svjetske turističke organizacije, Svjetsko prvenstvo rukometašica te finale teniskog Davis Cupa, raste broj osoba inficiranih omikron sojem koronavirusa.

U Madridu je potvrđen drugi slučaj, u Barceloni su preliminarni rezultati ukazali na također dva slučaja i sve upućuje da je omikronom zaražena i osoba u Valladolidu.

U nedjelju navečer je 51-godišnji muškarac s blagim simptomima doputovao u Madrid iz Južnoafričke Republike preko Amsterdama. Dan poslije istom linijom doputovala je  i 61-godišnja zaražena žena koja nema simptome.

Image
svi su na oprezu

Opasan soj širi se Europom: U još jednoj zemlji potvrđen prvi slučaj zaraze omikronom

Image
svi su na oprezu

Opasan soj širi se Europom: U još jednoj zemlji potvrđen prvi slučaj zaraze omikronom

Na aerodrom u Barceloni sletjele su dvije osobe kojima je nakon testiranja detektirana infekcija Covidom 19, a zatim se pojavila sumnja na omkron soj. Stigle su ondje također iz Južnoafričke Republike ali preko Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek se ne može 100 posto potvrditi da su te dvije osobe u Kataloniji zaražene novim omikron sojem ali preliminarni rezultati ukazuju na to", izvijestila je katalonska zdravstvena služba.

Španjolska, koja je prošle godine bila jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom, stavila je pandemiju pod kontrolu, ali zadnjih tjedana opet bilježi rastući broj novooboljelih premda je cijepljeno gotovo 80 posto od ukupno 47 milijuna stanovnika.

Upravo se čita

Image
opet incident

VIDEO Sramotno ponašanje srpskih navijača. U Beču skandirali: 'Ubij, zakolji...'

"Ovo je nova varijanta koronavirusa koju moramo pozorno pratiti, no u ovom trenutku nema razloga za zatvaranje granica", rekao je mikrobiolog Ignacio López Goñi sa Sveučilišta u Navarri za javnu televiziju RTVE.

"Ta je varijanta virusa vjerojatno instalirana među nama više nego što mislimo. Sve upućuje da taj soj nije nastao i eksplodirao u Južnoafričkoj Republici nego se vjerojatno kreće planetom već duže vremena", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

López Goñi međutim kaže da "kolektivni val histerije zbog pojave ovog soja nije opravdan".

Znanstvenici trenutačno pokušavaju ustanoviti je li omikron otporan na cjepiva te je li još zarazniji kao što sugeriraju mutacije utvrđene u njegovom genomu.

Znanstvenici su poručili kako je još prerano za odrediti rizike od zaraze tim sojem virusa.

U Španjolskoj se ovaj tjedan održava nekoliko velikih međunarodnih događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na općoj skupštini Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Madridu očekuje se oko 500 delegata iz čitavog svijeta a među njima će biti i hrvatska ministrica turizma Nikolina Brnjac.

U petak će u Madridu hrvatski tenisači igrati polufinale svjetskog Davis Cupa, a hrvatske rukometašice su u utorak doputovale u primorski grad Castellón gdje ih čeka Svjetsko prvenstvo.

"Pojava novog soja koronavirusa je motiv za oprez ali nije alarmantna", rekao je Jonay Ojeda, glasnogovornik Španjolskog društva javnog zdravstva (SESPAS). "Još je puno nepoznanica vezanih uz taj soj, potrebno je biti pažljiv i čekati nove informacije", zaključio je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevjerojatna nesreća

Nakon iskakanja iz aviona, veteran padobranstva zapleo se u električne vodove i pao

Više s weba