IZDRŽAO POLA KAZNE

Ratni zločinac Prlić od sutra ispunjava uvjete za uvjetno puštanje iz britanskog zatvora

Image
Foto: AP Images

Iz MICT-a međutim nisu izvijestili jesu li odlučivali ili pak donijeli odluku po ovome zahtjevu

17.2.2020. u 20:18/ Hina

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove (MICT) priopćio je u ponedjeljak kako su ih vlasti Velike Britanije izvijestile da bivši premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić, osuđen za ratne zločine u BiH, od sutra ispunjava uvjete za privremeno puštanje na slobodu nakon izdržane polovice kazne.

VEZANE VIJESTI

Još u studenom prošle godine britanske su vlasti zadužene za zatvore i uvjetni otpust izvijestile MICT o tome kako će Prlić 18. veljače 2020. godine odslužiti pola izrečene kazne čime se, prema zakonodavstvu Ujedinjenog Kraljevstva, stječu uvjeti za privremeni otpust.

Prlić je osuđen na 25 godina zatvora u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio etničko čišćenje dijela teritorija BiH pod nadzorom bh. Hrvata i njegovo pripojenje Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu britanskih vlasti, koje je dostavljeno javnosti, navodi se kako konačnu odluku ipak donosi predsjedavajući Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove Carmel Agius, koji je bio na čelu Drugostupanjskog vijeća koje je 2017. godine Prlića i ostale osudilo na višegodišnje zatvorske kazne.

"Kao što vam je poznato, sporazumi o puštanju Velike Britanije u ovom slučaju nisu primjenjivi. Prlićevo puštanje isključiva je stvar predsjednika suda. Bio bih vam zahvalan ako biste naveli kada gospodin Prlić može očekivati puštanje na slobodu", stoji u pismu britanskih zatvorskih vlasti.

Upravo se čita

Image
DRŽI GA NA OKU

Svjetski boksački prvak poslao ozbiljnu prijetnju Messiju: 'Moli Boga da te ne nađem'

Iz MICT-a međutim nisu izvijestili jesu li odlučivali ili pak donijeli odluku po ovome zahtjevu.

Od prošle godine Prlić kaznu zatvora služi na britanskome otoku Wight, a prethodno je bio u pritvoru Haškog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haški sud je u studenom 2017. osudio Prlića na 25 godina zatvora zajedno s petoricom drugih visokih dužnosnika Herceg-Bosne. Nekadašnjem ministru obrane Bruni Stojiću, generalima Hrvatskog vijeća obrane Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću izrečene su pravomoćne zatvorske kazne u trajanju od 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju od 16 godina izrečena je bivšem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku Komisije Herceg-Bosne za razmjenu zatočenika Berislavu Pušiću izrečena je desetogodišnja kazna zatvora.

Svi su oni osuđeni u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio etničko čišćenje dijela teritorija pod nadzorom bosanskohercegovačkih Hrvata i njegovo pripojenje Hrvatskoj.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaostala iz rata

Eksplozija mine u šumi kod Bugojna: jedan radnik poginuo, dvojica ozlijeđena

Više s weba