Mađarska nije uspjela u naumu

Rekordan broj migranata: ovu djevojčicu na putu u bolje sutra nije zaustavila ni bodljikava žica!

Image
Foto: AP

Najviše migranata i izbjeglica koji uglavnom s Bliskog istoka bježe od sukoba i siromaštva otkriveno je na teritoriju pogranične županije Csongrad – gotovo 3.000, među kojima je 698 djece

27.8.2015. u 20:15/ Kristina Trupeljak/HINA

Na srpsko-mađarskoj granici, na sjeveru Vojvodine, mađarska policija je tijekom srijede evidentirala gotovo 3.500 novih migranata, što je najveća brojka zabilježena ove godine u jednom danu, prenijeli su u četvrtak vojvođanski mediji.

Image
Foto: AP
Image
AP

(Foto: AP)

Djevojčica s naslovne fotografije uspjela se provući ispod ograde od bodljikave žice koju je postavila Mađarska kako bi spriječila izbjeglice da ulaze u zemlju.

Najviše migranata i izbjeglica koji uglavnom s Bliskog istoka bježe od sukoba i siromaštva otkriveno je na teritoriju pogranične županije Csongrad – gotovo 3.000, među kojima je 698 djece.

Najveći dio njih granicu je prešao koristeći se prugom koja spaja vojvođansko mjesto Horgoš i mađarsko Roeszke.

Image
Foto: AP
Image
AP

(Foto: AP)

Na tome mjestu nema bodljikave žice a ni mađarska policija, koje ima u veliko broju, ne sprječava njihov ulazak u zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio migranata međutim odustaje od toga prijelaza i pokušava preko ili ispod ograde neopaženo ući u Mađarsku, zbog straha od evidentiranja u prihvatnim centrima.

Njihov je strah, kažu izbjegli građani Sirije, Iraka i Afganistana, da će u tome slučaju prigodom deportacije iz Njemačke ili Švedske, gdje žele ići, biti vraćeni u Mađarsku.

Image
Foto: AP
Image
AP

(Foto: AP)

Po prelasku u Mađarsku policija migrante smješta u prihvatne centre uz granicu, gdje se obavlja njihova evidencija, i njihov daljnji transport autobusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'traje pregovaranje'

Čelnik sindikata policije ogradio se od zaposlenika koji su danas na 15 minuta prekinuli s radom

Prihvatni centar kod službenog graničnog prijelaza Horgoš- Roeszke u četvrtak je proširen za najmanje desetak velikih vojnih šatora u koje se smještaju migranti.

Oni i dalje najčešće na sjever Vojvodine dolaze autobusima iz Beograda.

Jedan od prihvatnih centara u vojvođanskom mjestu Kanjiža u četvrtak je posjetio pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Image
Foto: AP
Image
AP

(Foto: AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da je Vojvodina najopterećenijim gradovima, Kanjiži i Subotici, već pomogla s oko 30 tona humanitarne pomoći kao i da će nastaviti aktivno pomagati.

"Želimo da što prije, a posebno prije zime razradimo sustav pomoći, ali treba razmišljati o svim scenarijima", kazao je on.

Predstavnici lokalne samouprave Kanjiža zatražili su od Bugarskog pomoć za ustroj bolje koordinacije svih razina vlasti i međunarodnih organizacija u borbi s migrantskom krizom.

Image
Foto: AP
Image
AP

(Foto: AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni naime strahuju da će se sve veći broj migranata dulje zadržavati u Srbiji zbog sve težeg prelaska na teritorij europskih zemalja.

Nakon što završi ogradu od bodljikave žice mađarska vlada planira angažirati vojsku za bolji nadzor granice sa Srbijom zbog velikoga vala migranata koji preko Mađarske pokušavaju otići u zapadnu Europu.

Najavljeno je i 5. rujna raspoređivanje nešto preko 2.000 policajaca duž graničnog pojasa.

Image
oko stotinu preživjelih

Nova tragedija: potonuo brod prepun migranata, strahuje se da su poginule stotine ljudi

Image
oko stotinu preživjelih

Nova tragedija: potonuo brod prepun migranata, strahuje se da su poginule stotine ljudi

Kod Libije potonuo brod prepun migranata, možda stotine stradalih

Brod prepun migranata potonuo je u četvrtak nedaleko od libijskog obalnog grada Zuware i dužnosnici strahuju da su možda poginule stotine ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurnosni dužnosnik u Zuwari rekao je da je na brodu bilo nekoliko stotina ljudi, a neki su ostali u potpalublju kada se prevrnuo.

"Preživjelo je oko stotinu migranata", rekao je, dodajući da je spasilačka akcija još u tijeku.

Migranti na brodu bili su iz subsaharske Afrike, Pakistana, Sirije, Maroka i Bangladeša.

Više s weba

Pročitajte još

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Više s weba