'VIDJET ĆEMO KAKO ĆE TO ZAVRŠITI

Ressler: 'Glasanje SDP-ovih europarlamentaraca protiv EK bilo bi nelogično'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Izjašnjavanje Europskog parlamenta o sastavu Komisije očekuje se tek u studenom ili prosincu.

10.10.2019. u 22:25/ Hina

HDZ-ov europarlamenetarac Karlo Ressler moguće glasanje SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu protiv prijedloga novog sastava Komisije zbog imovine Dubravke Šuice ocjenjuje nelogičnim i podsjeća da se SDP protiv imenovanja Šuice u Europsku komisiju nije izjasnio ni u saborskom Odboru.

Po pisanju Večernjeg lista u četvrtak, SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu pod pritiskom su vrha stranke i svojih zastupnika iz Sabora koji od njih traže da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice (HDZ), hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, glasuju protiv cijelog sastava Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta 23. listopada.

"To mi izgleda politikantski jer nisu glasovali protiv Dubravke Šuice u Saboru, odnosno bili su suzdržani u Odboru za europske poslove, a njihov će klub europskih socijalista u Europskom parlamentu podržati predloženi sastav Komisije", rekao je Ressler za Hinu.

"Takva moguća odluka bila bi nelogična i vidjet ćemo kako će završiti", dodao je Ressler uz ocjenu kako su takvi postupci "svojstveniji marginalnim grupama" u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu za sada iz stranke nisu dobili naputak da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice, glasuju protiv cijelog saziva Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta u listopadu, rekla je u četvrtak za Hinu SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan, no dodala je da "ne može prejudicirati" konačan stav SDP-a.

Borzan je rekla kako "vjeruje da će o tome još biti razgovora" u SDP-u te napomenula da do izjašnjavanja o stavu Komisije Ursule von der Leyen još ima vremena.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Ressler, sukladno pisanju Večernjeg lista, nagađa kako je inicijativa da se SDP-ovi europarlamentarci izjasne protiv imenovanja Dubravke Šuice prvenstveno povezana s političkim odnosima na nacionalnoj razini te da dolazi iz Zagreba.

Večernji list je napisao kako u vrhu SDP-a i u njihovom Klubu zastupnika u Hrvatskom saboru prevladava stav da treba biti protiv cijele Komisije jer je SDP u unutarnjopolitičkoj borbi i želi izbjeći pitanja kako to da je podržao Šuicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na odbacivanje francuske kandidatkinje u četvrtak u Europskom parlamentu za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, bliske
suradnice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kao i pad socijaldemokratske vlade u Rumunjskoj koja je trebala predložiti svog novog kandidata za mjesto povjerenika u Europskoj komisiji, izjašnjavanje Europskog parlamenta o sastavu Komisije se očekuje tek u studenom ili prosincu.

Borzan ocjenjuje kako ti događaji od četvrtka mogu "potpuno zakomplicirati i odgoditi izbor nove komisije" te da je sada "sve neizvjesno", dok se Ressler nada da će Europski parlament glasati o Komisiji "što skorije" te podsjeća da ovo nije prvi puta da sastav Komisije nije definiran prije 1. studenog.

Više s weba

Pročitajte još

Image
uhićen je

VIDEO Gađao kralja Charlesa jajima i vikao: 'Ova je zemlja izgrađena na krvi robova'

Više s weba