BITNO NEKOLIKO FAKTORA

Rezultati nove studije utvrdili da je gotovo polovicu karcinoma u svijetu moguće izbjeći

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

U članku se naglašava kako prevencija raka ima i financijski efekt

21.8.2022. u 18:11/ Hina

Gotovo polovica smrti od raka u svijetu povezano je s faktorima koji se mogu izbjeći poput pušenja, konzumacije alkohola, seksa bez zaštite i pretilosti, pišu znanstvenici. 

Oni su analizirali podatke od oko 10 milijuna ljudi koji su 2019. umrli od 23 vrste raka. Vanjski faktori bili su uzrok bolesti u 4,45 milijuna smrtnih slučajeva, odnosno njih 44,4 posto. 

"Ova studija pokazuje da teret raka ostaje važni javnozdravstveni izazov čija magnituda raste u svijetu", rekao je Christopher Murray sa sveučilišta Washington, koautor studije. 

Najčešći uzroci raka su pušenje (oko 36 posto slučajeva), konzumacija alkohola (oko 7 posto), spolne bolesti (6,5 posto) i pretilost (oko 4,2 posto za muškarce i 5,2 posto za žene).  U 2018. više od 2 milijuna slučajeva raka povezani su s infekcijama poput Helicobacter pylorija, hepatitisa i HPV-a. 

Image
porazna statistika

Po smrtnosti od karcinoma smo među najgorima u Europi, a brojka bi do kraja pandemije mogla biti veća i za 20 posto

Image
porazna statistika

Po smrtnosti od karcinoma smo među najgorima u Europi, a brojka bi do kraja pandemije mogla biti veća i za 20 posto

Studija je pokazala i da je rizik od umiranja od raka zbog vanjskih faktora veći za muškarce (u 50,6 posto slučajeva) nego za žene (36,3 posto). 

"Glavna poruka ovog istraživanja je jasna: značajni broj karcinoma, najvjerojatnije većina njih kad su u pitanju infekcije, može se spriječiti", pišu znanstvenici u Lancetu. 

U članku se naglašava kako prevencija raka ima i financijski efekt: ulaganje do 100 milijuna dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova liječenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZGUBLJEN NA MORU

VIDEO Maturant na Bahamima skočio s broda zbog izazova i nestao u moru. Potraga za njim prekinuta

Više s weba