OGLAS

MUČNA PRIČA IZ IRANA

Ribell skinula hidžab pa je baka molila roditelje: 'Slomite joj noge.' Danas je tattoo majstorica

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Iranske vlasti žele uvesti još strože kazne za žene koje ne poštuju stroga pravila odjevanja. Ne tolerira se ni da običan pramen izviri ispod hidžaba, a upravo je zbog toga uhićena mlada Mahsa Amini koju su potom zatvorili. Umrla je u zatvoru

27.9.2023. u 13:03/ Danas.hr

Iranski parlament izglasao je još kontroverzniji prijedlog zakona od postojećeg kojim bi se značajno povećale zatvorske i novčane kazne za djevojke i žene koje krše vrlo stroga pravila odijevanja koja su na snazi u toj zemlji, prenosi BBC.

Nacrt ovog zakona uslijedio je kao odgovor na široko rasprostranjene prosvjede na kojima su brojne žene izašle na ulice i skinule hidžabe.


Prosvjede je potaknula smrt mlade Mahse Amini koja je bila uhićena jer je nosila hidžab preširoko, odnosno virio joj je pramen kose. Ona je naposljetku u zatvoru umrla pod nerazjašnjenim okolnostima.

Trenutno je na svijetu oko milijardu muslimanskih žena i za mnoge je njihov izbor da nose hidžab, međutim one koje ga žele skinuti vrlo često moraju prijeći brojne prepreke poput pritiska obitelji i osude zajednice koja se vrlo često pretvara u prijetnje i strah za život.

Image
marama je obvezna

Iranske vlasti odlučile: Učenice i studentice bez hidžaba ne smiju slušati predavanja

Image
marama je obvezna

Iranske vlasti odlučile: Učenice i studentice bez hidžaba ne smiju slušati predavanja


Ribell, jedna od sugovornica rođena je u malom iračkom gradu nedaleko od Teherana. Njezina je obitelj bila izrazito konzervativna te je već s 9 godina morala početi nositi čador štoje najkonzervativniji oblik hidžaba. To je ogrtač koji prekriva cijelo tijelo osim očiju, a često ga prati manja marama ispod.

“Stalno su mi govorili da ću morati nositi hidžab, da je to moja dužnost prema Bogu, a ako odbijem, bit ću vječno kažnjena nakon smrti – a da ne spominjem da ću svoje roditelje dovesti na loš glas i uznemiriti ih. Mama bi mi rekla da ne pokazujem gole ruke ili noge čak ni pred svojom braćom koja su bila tinejdžeri, jer bi ih to moglo navesti na grijeh", kaže ona za BBC.

Ribell je imala 17 godina kada su je upisali u islamsko sjemenište za žene. Sjemenište joj je bilo jedini izbor ili se morala udati.


Mrzila je sjemenište, kaže, i smatrala je da nastavni plan i program ima predrasude prema ženama. To je uništilo njeno vjerovanje u hidžab. Na dan kada je odlučila prestati nositi hidžab, nosila je kaput koji je završavao malo iznad koljena s opuštenim šalom, pokazujući pramenove svježe obojene crvene kose.

Ravnateljica sjemeništa pozvala je njezine roditelje i rekla im da joj ne dopuste da hoda ulicama izgledajući "kao prostitutka", kaže Ribell. Njezina baka tražila je od roditelja da joj slome noge da ne može izaći iz kuće.

Ribell kaže da joj je majka rekla da želi "da mi Bog uzme život kako naša obitelj ne bi morala toliko patiti". Ribell si je naposljetku zbog zlostavljanja i osuda obitelji pokušala oduzeti život, međutim probudila se u bolnici te je nakon toga odlučila napustiti Iran.

Danas živi u Turskoj i radi kao tattoo umjetnica, a s obitelji više nema kontakta. Ribellina priča možda je ekstremna, ali svakako nije izolirani slučaj. Odluka da skinu hidžab ili maramu za mnoge je muslimanke jako teška.


Upravo se čita

Image
PRIVUKLI PAŽNJU

Zdravko i Zoran Mamić osvanuli na tribini: U njihovom društvu bio je poznati lik iz našeg nogometa

POGLEDAJTE VIDEO: Stručnjak za Bliski istok o trovanjima žena u iranu. To radi netko protiv Islamske republike ili to radi republika'

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
U 82. GODINI

Preminuo glumac Ryan O'Neal


Više s weba