OGLAS

A INSTITUCIJE ŠUTE

Roditelji i djeca migranti siju strah u njemačkim školama i vrtićima: 'Odje*i ku*ko stara'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Učitelji u njemačkim školama i odgojitelji u vrtićima upozoravaju na sve veće probleme koje im izazivaju djeca migrantskog podrijetla, ali i njihovi roditelji. Djeca ne pričaju njemački, a roditelji ne poštuju sustav niti odgojitelje, često ih obasipaju uvredama i prijete.

25.9.2023. u 13:28/ Danas.hr


Većina djece migrantskog, uglavnom arapskog podrijetla, ne zna ni riječ njemačkog jezika kao ni njihovi roditelji, piše Focus.

Nepoznavanje jezika i nemogućnost sporazumijevanja dovodi do agresivnosti, a uvjeti u školama i vrtićima su sve teži. Učitelji i odgajatelji se boje jer svakodnevno trpe uvrede kao što su “Hoćeš li me je*ti” i “Odjeb*i, ku*ko stara”, otkriva jedna učiteljica za Stern.


Mnoga su djeca opterećena iskustvima rata i bijega, bilo da dolaze iz Sirije, Afganistana, Iraka ili Irana. Njima je Njemačka strana zemlja. Drugi jezik, drugačija kultura, drugačija pravila. Teško je prilagoditi se ovom novom svijetu, a roditelji ne pomažu jer ne poštuju sustav i odgajateljice.

Image
ZLOČIN IZ LJUBOMORE?

Detalji strave u pekari: Ubijena Aida iza sebe ostavila dvoje djece. Ubojica htio likvidirati još jednog radnika?

Image
ZLOČIN IZ LJUBOMORE?

Detalji strave u pekari: Ubijena Aida iza sebe ostavila dvoje djece. Ubojica htio likvidirati još jednog radnika?

"Djecu šalju u našu ustanovu, a da ne znaju ni riječi njemačkog. Ni njihovi roditelji ne govore njemački, To nije samo slučaj s djecom izbjeglicama, nego i s djecom migrantima koja ovdje žive već u drugoj generaciji. Dolazi do svađa s njemačkom djecom. Mnoge svađe s njemačkom djecom temelje se na “jezičnim nesporazumima, jer kako će shvatiti kojih se pravila treba pridržavati ako ne razumiju jezik" kaže odgojiteljica.

Odgojiteljice su se jako trudile izgladiti stvari i djeci olakšati svakodnevicu.

"Često radimo samo sa znakovnim jezikom i slikovnim karticama. Ponekad odgajatelji koriste i mobitele kako bi “nešto preveli” pomoću Google prevoditelja. Učiti stranu djecu da razumiju i govore njemački teško je i iscrpljujuće, posebno s djecom koja dolaze iz arapskog svijeta", kaže odgojiteljica.
Jezične barijere nisu jedini izvor problema, ponašanje roditelja igra važnu ulogu u ponašanju djece. Kad djeca kreću u vrtić kreće proces prilagodbe, dijete se uvodi u vrtić , odnosno novu okolinu korak po korak kroz nekoliko tjedana uz prisustvo roditelja. Većina roditelja, migrantskog podrijetla, taj proces nisu prihvatili već su jednostavno doveli djecu, ostavili ih i otišli. Tijekom koronavirusa smjela su dolaziti samo djeca čiji roditelji rade na poslovima kritične infrastrukture. Roditelji migrantskog podrijetla su i dalje dovodili svoju djecu k nama – od jutra do zatvaranja, pa čak i nakon toga. Bez razumijevanja, iako nisu radili, kaže odgojiteljica.

Vrlo često se događa da stranci napadaju i vrijeđaju njemačke roditelje ispred vrtića i škola. Odgajateljica ističe da njeni kolege često primaju prijetnje od roditelja migrantskog podrijetla.


"Prijetio mi je jedan otac jer sam se usudila nazvati ga i zamoliti ga da pokupi svoje bolesno dijete. Muškarac, Sirijac, rekao je da će me “uhvatiti noću”. Jednom je čak “cijeli klan” stajao pred vratima vrtića, cijela obitelj s pet mladića. To je bila prijeteća gesta ako se opet usudim nazvati da pokupe svoje dijete" kaže odgojiteljica.

Ovo su problemi koji uništavaju sustav, ali o njima se ne govori jer vlasti za njih nemaju rješenja. Naravno, uvijek ima svijetlih primjera i nije u svakom vrtiću isto, ali nepoznavanje jezika svakako dovodi do nezadovoljstva, a onda i agresivnosti djece.

POGLEDAJTE VIDEO: Koja je najljepša mačka na svijetu? 30 pasmina stiglo je u Karlovac po željenu titulu

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
U 82. GODINI

Preminuo glumac Ryan O'Neal


Više s weba