OSUDA NA NEUSPJEH

Rohani: 'Iran nikada neće pregovarati sa SAD-om pod pritiskom'

Image
Foto: AP Images

Američka administracija želi pregovarati o novom sporazumu s Iranom

16.2.2020. u 17:18/ Hina

Iran nikada neće pregovarati sa Sjedinjenim Državama, svojim dugogodišnjim neprijateljem, pod pritiskom, poručio je u nedjelju iranski predsjednik Hasan Rohani, dodajući da je pomoć Irana ključno važna za uspostavu sigurnosti na Bliskom istoku.

VEZANE VIJESTI

"Iran nikada neće pregovarati pod pritiskom... Nikada nećemo popustiti pod pritiskom Amerike i nećemo pregovarati iz pozicije slabosti. Američki 'maksimalni pritisak' prema Iranu osuđen je na neuspjeh", poručio je iranski predsjednik na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Američka administracija želi pregovarati o novom sporazumu s Iranom koji bi dodatno ograničio njegov nuklearni program, okončao balistički program i upletenost u ratove na Bliskom istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teheran to ne želi, poručujući da su pregovori mogući samo ako se Sjedinjene Države vrate nuklearnom sporazumu iz 2015. i ukinu sankcije.

SAD se 2018. jednostrano povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je Iran sklopio 2015. sa šest svjetskih sila. 

Upravo se čita

Image
drama na D-8

U prometnoj u blizini Slanog poginuo 26-godišnji suvozač. Mlađi vozač teško je ozlijeđen.

"Osiguranje mira i stabilnosti u osjetljivoj regiji Bliskog istoka i Perzijskog zaljeva nije moguće bez pomoći Irana", rekao je Rohani.

Iran se gotovo upustio u otvoreni sukob sa SAD-om nakon američkog napada dronom  u kojem je SAD ubio vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija u Bagdadu 3. siječnja, nagnavši Iran da odgovori napadom projektila na američku bazu u Iraku  nekoliko dana poslije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
teško je ozlijeđen

Nakon šokantnog napada nožem: Salman Rushdie skinut s respiratora i govori, napadač tvrdi da nije kriv

Više s weba