zlatni otok

RTL u obećanoj zemlji za Hrvate: istražili smo što rade i koliko zarađuju u Irskoj!

29.10.2016. u 18:55/ Tin Kovačić

Kako bi izbjegli burzu - mladi Slavonci bježe u Irsku. Za njima smo krenuli i mi. Nevjerni Tome - jer što bi to bolje bilo u Dublinu, a čega nema u Osijeku

Za Hrvate obećana zemlja - Irska se iz zraka doima sivom, no za mnoge je zlatna. Hladna i vlažna otočka klima, čini se, ne smeta Hrvatima.

Image
FACEBOOK LIVE

Vijesti.hr uživo iz Dublina: 'Najveći problem Hrvata u Irskoj je dvostruko oporezivanje plaće'

Image
FACEBOOK LIVE

Vijesti.hr uživo iz Dublina: 'Najveći problem Hrvata u Irskoj je dvostruko oporezivanje plaće'

Darko iz Osijeka ovdje je našao sve što u domovini nije - dobar posao u svjetski poznatoj IT tvrtki i pristojan stan.  

"Velika je potražnja za poslovima. Vrlo brzo se može snaći. Ponekad je i sreća presudan faktor. Neki si nađu posao za dva dana, a nekima traje nešto duže", kaže Darko Jelošek.

IT-ovci su najbolje plaćeni, ali dobro prolaze i medicinske sestre, konobari, kuhari. Tako se i 25-godišnji Tomislav, odlučio zaputiti na Otok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlika između Hrvatske i Dublina je prije svega u tome što u Hrvatskoj iako sam radio od svoje 16 godine nisam vidio način na koji bi mogao živjeti neki normalan život. S time da nisam uživao nikakve luksuze, a na kraju mjeseca nije ništa ostajalo. Tu vidim već razliku. Na kraju mjeseca se nešto akumulira. Plaće su redovne, tjedne", opisuje Tomislav Jakopec.

A minimalna plaća je 1500 eura. No neki zarađuju i do 4000. S tim se pristojno živi, ako se pazi kako se troši jer cijene variraju.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Večere u restoranima znaju koštati između 20 i 30 eura. No ako meso kupujete u trgovini, ono je čak jeftinije nego u Hrvatskoj, a mlijeko je 5 kuna.

"Može se živjeti od plaće. Jedina stavr koja je skupa ovdje je stan i luksuzi kao što su cigarete alkohol, to je poprilično skupo", kaže Darko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leopold, koji živi sa svojom djevojkom, živio je u početku u hostelima i malim stanovima. Sada svoj život smatra vrlo ugodnim. 

"Plaćam stan 1025 eura, i stan je otprilike 45 kvadrata. Stan izgleda odlično s obzirom na cijene koje su otišle gore", govori Leopold Kalajdžić.

Radi kao prodavač u trgovini alkoholnih pića. S voljenim Osijekom, veže ga glazba domaćih  bendova u kojoj uživa

"Radio sam na benzinskoj u Hrvatskoj, ali želio sam promjenu. Nije razlog bio što nisam imao novaca. Lijepo mi je u Dublinu i uživam", priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birokracija kao da ne postoji. Jedan papir dovoljan je za naći posao. Porezni broj. No ima i poslova za koje čak ni to ne treba, onih ilegalnih. Ima djevojaka iz Hrvatske koje se nisu snašle.

Gdje raste ekonomija, raste i prostitucija. A Irci koji nam, naravno nisu željeli pred kameru govore kako se usluga može naručiti preko mobilne aplikacije. A u struci je jako cjenjena i jedna Hrvatica.

Jer Irska vam neće pokloniti ništa.

"Ako ne znaš engleski jezik teško uspijevaš pa ima i onih koji su se vratili", kaže Darko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oni koji su ostali, uglavnom nam govore, ne misle se vraćati nazad.

Više s weba

Pročitajte još

Image
TRBUHOM ZA KRUHOM?

Njemačkoj nedostaju stotine tisuća radnika, nekoliko branši u kolapsu, evo što se traži

Više s weba