ne ostaju u svojoj zemlji

Rusi bježe na Jadran: 'Roditelji zadnjim novcem kupuju svojoj djeci karte'

Image
Foto: Shutterstock

Crna Gora, u kojoj živi  620.000 ljudi, nekada je imala bliske veze s Rusijom, no odnosi dvije države su se pogoršali

2.6.2022. u 13:09/ A.R.

Nedugo nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, bivšoj oporbena aktivistici Elena Zaslavska na vrata stana u kojem živi u centru Moskve pokucala policija. Na njihova pitanja o svrsi njezinih nedavnih putovanja u Dubai i Kanadu lako je odgovorila – Zaslavska je bila u posjeti svojim sinovima koji tamo žive. No, 60-godišnjoj umirovljenoj fizičarki i njezinom suprugu to što im je policija pokucala na vrata bio je jasno upozorenje.

Za nekoliko dana spakirali su kofere i krenuli prema Crnoj Gori. Ova malena balkanska država je postala utočište tisućama Rusa koji bježe od sankcija, vojnog roka ili političkog ugnjetavanja, piše Reuters.

''Nismo mogli ostati u Rusiji pod sadašnjom vladom jer je sve što se tamo događa nespojivo s našim stavovima'', rekla je Zaslavska.

Žive nadomak Jadranskog mora

Nastanili su se u Lastvi Grbaljskoj, selu nadomak Jadranskog mora, u kojem se živi mirno i ugodna je klima. Preživljavaju od svojih mirovina. Još jedan Rus koji je novi dom pronašao u Crnoj Gori nakon invazije je Marat Gelman, istaknuti galerist i otvoreni Putinov kritičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog prosinca Kremlj ga je stavio na popis ‘stranih agenata’ koji se moraju registrirati i prijaviti bilo kakvo financiranje ili donacije iz inozemstva, a od tada se više nije vratio kući.

Crna Gora, u kojoj živi  620.000 ljudi, nekada je imala bliske veze s Rusijom, no one su se pogoršale zbog odluke Crne Gore da se pridruži NATO-u unatoč upozorenjima Putina da će njezino pristupanje zapadnom savezu rezultirati ‘odmazdom’.

Upravo se čita

Image
SJAJNE VIJESTI

Vatreni pobjedom protiv Kanade ušli među elitu na vječnoj ljestvici SP-a! Evo na kojem su mjestu

Crna Gora je 2016. godine optužila ruske obavještajne službenike i srpske nacionaliste da pokušavaju srušiti njihovo prozapadno vodstvo, što je Moskva odbacila kao apsurdno. Hrvatskoj susjedna zemlja je ipak ostala popularno odredište za Ruse, koji mogu ući u Crnu Goru bez vize i ostati tamo 30 dana prije nego im zatreba boravišna dozvola.

Image
članica NATO-a

Crna Gora osudila agresiju Rusije na Ukrajinu: Osigurali zalihe hrane za tri mjeseca i goriva za dva mjeseca

Image
članica NATO-a

Crna Gora osudila agresiju Rusije na Ukrajinu: Osigurali zalihe hrane za tri mjeseca i goriva za dva mjeseca

'Zadnjim novcem kupuju djeci karte'

Prema vladinim podacima, Rusi posjeduju oko 19.000 nekretnina u Crnoj Gori, gdje su ruska ulaganja iznosila više od četvrtine njenog BDP-a u 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gelman je rekao da su među Rusima koji su tražili utočište u Crnoj Gori bili bogati poslovni ljudi i njihove obitelji, kao i mladi ruski vojnici koji su pobjegli kako bi izbjegli da budu raspoređeni na frontu u Ukrajini.

''Roditelji zadnjim novcem kupuju svojoj djeci karte za Crnu Goru i ovdje im unajmljuju smještaj kako ne bi završili u tom ratu'', rekao je Gelman.

U Crnu Goru sele i ruske tvrtke. Artec3D, proizvođač 3D skenera sa sjedištem u Luksemburgu, nedavno je preselio svoju podružnicu za istraživanje i razvoj iz Moskve u zgradu s pogledom na more u turističkom naselju Utjeha.

Vlasnik Artiom Juhin rekao je da je 50 zaposlenika i njihovih obitelji prihvatilo ponudu da se presele iz Moskve u Crnu Goru. Njegova tvrtka već je prije tražila novu lokaciju u Europi, ali rat ih je, kaže, natjerao da to učine brže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, i u Srbiju također je došlo na tisuća Rusa nakon početka invazije. Prema podacima Državne Agencije za privredne registre, samo od 24. veljače do 5. svibnja Srbija je registrirala oko 480 individualnih poduzetnika i preko 190 tvrtki iz Rusije.

''Dolaze čitavi uredi, 200 i 300 ljudi'', rekao je Mihail Lukjančenko (45), softverski inženjer i programer iz ruskog Rostova na Donu koji je shvatio da je vrijeme da napusti Rusiju 24. veljače, kada je rat počeo.

''Želim se vratiti kući, želim živjeti kod kuće, ali kako se stvari razvijaju, sada ne mogu sada živjeti tamo'', rekao je Lukjančenko.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Osnivač Wikileaksa

Assange odbija izručenje SAD-u, saslušanje odgođeno do kraja svibnja

Više s weba