RAST TENZIJA

Rusija i Kina zauzele zajednički stav: traže zamrzavanje svih programa Sjeverne Koreje

Image

Sjeverna Koreja

Foto: AP

Moskva i Peking suglasili su se da Sjeverna Koreja treba zamrznuti svoj raketni i nuklearni program, a Sjedinjene Države i Južna Koreja vojne vježbe

4.7.2017. u 16:58/ Hina

Rusija i Kina zauzele su zajedničko stajalište o Korejskom poluotoku istodobno pozivajući Sjevernu Koreju da zamrzne svoj raketni i nuklearni program, a Sjedinjenje Države i Južnu Koreju da prekinu vojne vježbe i raspoređivanje proturaketnog štita THAAD, objavilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Moskva i Peking suglasili su se da Sjeverna Koreja treba zamrznuti svoj raketni i nuklearni program, a Sjedinjene Države i Južna Koreja vojne vježbe, navodi se u zajedničku izjavi ruskog ministarstva objavljenoh nakon razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xija Jinpinga u Kremlju.

Sjeverna Koreja u utorak je objavila da je uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) prvi put. Istom izjavom Moskva i Peking traže da SAD odmah prekine raspoređivanje proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji. Sustav THAAD, prema obrazloženju službenog Washingtona, štiti od sjevernokorejske nuklearne prijetnje. 

Sjevernokorejsko jutrošnje lansiranje rakete posljednje je od nekoliko raketnih projektila koje je Pyongyang počeo ispaljivati početkom lipnja, a dio je razvoja rakete s nuklearnom glavom kojom bi Pyongyang mogao dosegnuti teritorij Sjedinjenih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je u utorak da je najnovije sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, javila je ruska novinska agncija RIA. Rjabkov je rekao da napetosti s Pynogyangom mogu izazvati nepredviđene posljedice i da su višestrani razgoovori sa Sjevernom Korejom jedini način da se postigne napredak.

Sjeverna Koreja objavila je da je u utorak uspješno testirala interkontinentalni balistički projektil sposoban pogoditi ciljeve bilo gdje u svijetu. Raketa Hwasong-14 dosegla je visinu od 2,802 kilometara i precizno je pogodila metu udaljenu 933 kilometra nakon leta od 39 minuta, objavila je Sjevernokorejska televizija. Testiranje je nadgledao sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un, prenosi Reuters.

Upravo se čita

Image
PRIŽELJKUJE GA U NAPADU

Karoglan: 'Livaja je dominantan u HNL-u i mislim da zaslužuje igrati protiv Brazila'

Više s weba

Pročitajte još

Image
srbiju trese afera...

Čelična Lady riješila se policijske narukvice i stala pred kamere: 'Belivukov klan štitio je ministar...'

Više s weba