'Oni sad vole Rusiju!'

Rusija iz Ukrajine deportirala najmanje 11.000 djece bez roditelja, donosimo sve brojke

Image
Foto: Shutterstock

Danas je devet mjeseci otkako su prve ruske jedinice krenule u sveopći napad na Ukrajinu. Najmasovnije žrtve rata su, po običaju, najnemoćniji

24.11.2022. u 9:51/ Sergej Županić

Platforma "Children of war", koju je osnovalo Ministarstvo reintegracije Ukrajine, vodi da je Ruska Federacija iz Ukrajine do sada deportirala 11.461 dijete bez roditelja. Riječ je o podatku na dan u kojem se napunilo već devet mjeseci rata Rusije na ukrajinskim teritorijima.

Također, riječ je o službenom podatku ukrajinskog Nacionalnog ureda za informacije, gdje se svako od 11.461 djeteta vodi identificirano svim osobnim podacima – imenom, prezimenom, mjestom i datumom rođenja, imenima roditelja, osobnom fotografijom…

Image
analitičari za danas

Rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, Rusi će imati grdnih problema. 'Putin će učiniti sve da odgodi poraz'

Image
analitičari za danas

Rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, Rusi će imati grdnih problema. 'Putin će učiniti sve da odgodi poraz'

Među prvima u medijima na Zapadu koji su opsežno obradili odvođenje djece iz Ukrajine u udaljene krajeve na istoku Rusije, većinom daleko iza Urala, ponekad sve do granice sa Sjevernom Korejom i Tihog oceana, bila je skupina francuskih znanstvenika i autora koji su u Le Mondeu u kolovozu objavili izvještaj pod naslovom:

"Deportacija ukrajinske djece znači rusifikaciju i otimanje Ukrajini njene budućnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su ruske trupe u Ukrajini, a potom vlasti iz Kremlja u Rusiji iz Ukrajine kroz filtracijske logore diljem Rusije odvele, procjenjuju vlasti Ukrajine, oko 300.000 djece. Premda i ta brojka znači masovne tragedije, tu je ipak mahom riječ o djeci koja su odvedena u pratnji barem nekog člana obitelji. Što je, međutim, s djecom odvedenom bez ikog svog?

U katastrofalnoj statistici stradanja djece u ratu u Ukrajini identificirano je 440 poginule ili ubijene djece, 847 ranjene, 323 djece koja se vode kao nestala, 7718 pronađene, 119 vraćene u zemlju i 11.461 deportirane u Rusiju. Ova zadnja brojka generalno se vodi kao sigurno i veća, jer se radi isključivo o slučajevima djece za koje su točno određene okolnosti odvođenja.

Upravo se čita

Image
nisu zadovoljni

Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile ulazak RH u Schengen. Jedna stvar im smeta

Kakve je prirode takvo odvođenje malih Ukrajinaca u Rusiju svjedoči izvještaj Marije Lvove-Belove, pravobraniteljice za djecu Rusije, koja se krajem rujna javo pohvalila uspješnim radom sa 30 djece koje su ruske trupe, kako je rekla, spasile iz Mariupolja tijekom sveopćeg napada na taj grad.

Rekla je da su "sva ukrajinska djeca privremeno poslana obiteljima u Moskovskoj regiji", a posebno je istaknula "integraciju" i "preodgoj djece", tako da su vremenom od neprijateljskih stavova prema Ruskoj Federaciji razvila ljubav prema Rusiji. Za tu djecu se navodi da su ih "roditelji napustili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače nije riječ o stihijskoj pojavi tijekom rata. U svibnju ove godine predsjednik Vladimir Putin donio je ukaz po kojem sva djeca koja su od 24. veljače nadalje rođena na teritorijima pod kontrolom ruskih trupa, imaju biti smatrana ruskim državljanima. Odbiju li roditelji registrirati ih kao takve, dijete im se oduzima.

Tim ukazom Putin je do krajnosti olakšao dodjeljivanje ruskog državljanstva djeci u Ukrajini za koju se utvrdi da su ostala bez skrbnika, iz bilo kojeg razloga.

Više s weba

Pročitajte još

Image
otklonili svaku sumnju

Američki senatori uvjereni: 'Rusi su se umiješali u izbore, Donald Trump je imao Putinovu pomoć!'

Više s weba