sve im lošije ide

Ruska vojska bježi iz Ukrajine, no Kremlj tvrdi: 'Nema opće mobilizacije. Rusi podržavaju Putina'

Image

Vladimir Putin

Foto: AP

Da Putin naredi mobilizaciju priznao bi da je ono što je opisao kao 'ograničenu vojnu misiju' zapravo rat širokih razmjera

13.9.2022. u 16:01/ Hina

Kremlj je priopćio u utorak da se ne vode rasprave o općoj mobilizaciji kako bi se pomoglo ruskim vojnicima u Ukrajini, unatoč sve većem pritisku da se to učini pošto je Rusija pretrpjela jedan od najgorih poraza u gotovo sedam mjeseci rata.

"U ovom trenutku ne, nema rasprave o tome", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje drugi dan zaredom hoće li Rusija mobilizirati svoje rezerve nakon što je istjerana iz gotovo cijele regije Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine.

Mihail Šeremet, zastupnik u Dumi iz vladajuće stranke Jedinstvene Rusije, rekao je da je za pobjedu neophodna "puna mobilizacija", citirali su ga u ponedjeljak ruski mediji.

"Najviše od svega nam je potrebna maksimalna mobilizacija naše snage i resursa" kako bi Rusija dobila "rat" protiv Sjedinjenih Država, Europe i NATO-a, priopćio je i čelnik Komunističke stranke Genadij Zjuganov na web stranici te stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija svoje akcije u Ukrajini opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju", a kritičari koji je nazivaju ratom ili invazijom mogu biti kažnjeni zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga ili širenja lažnih vijesti o njima.

Peskov tvrdi da Putin ima potporu Rusa

Peskov je rekao da su te kritike primjer "pluralizma" i da Rusi podržavaju predsjednika Vladimira Putina.

Upravo se čita

Image
kako do pregovora

Putin na telefonu sa Scholzom, poručio Nijemcima da - razmisle: 'Zapad je destruktivan'

"Rusi podržavaju predsjednika, a to potvrđuje i raspoloženje naroda… Narod je konsolidiran oko odluka šefa države", rekao je Peskov.

"Što se tiče nekih drugih stajališta, kritičkih stajališta, sve dok su u okviru zakona, to je pluralizam, ali linija je vrlo, vrlo tanka, tu treba biti jako oprezan", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin dosad nije pribjegao mobilizaciji ruskih rezervi, odnosno oko dva milijuna ljudi koji su služili vojsku u posljednjih pet godina. Da to učini, time bi priznao da je ono što je opisao kao "ograničenu vojnu misiju" zapravo rat širokih razmjera koji Rusiji loše ide.

Vojni komentatori, koji inače podržavaju rusko vojno djelovanje u Ukrajini, bijesno su reagirali nakon što je rusko ministarstvo obrane u subotu objavilo da napušta regiju Harkiv u "pregrupiranju" nakon munjevite ukrajinske protuofenzive prošlog tjedna.

Mnogi su mjesecima sugerirali da bi samo sveobuhvatna mobilizacija ruskih snaga mogla popraviti situaciju.

Igor Girkin, bivši časnik ruske sigurnosne službe koji je vodio izvornu separatističku pobunu u istočnoj Ukrajini 2014., napisao je 2. rujna na Telegramu, prije nego što je započela ukrajinska protuofenziva, da je mobilizacija "posljednja šansa" Rusije za pobjedu u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ČOVJEK SA SRCEM SVINJE

Biste li nastavili jesti rođake svog donora - svinje? 'Imamo infarkte jer se prejedamo svinjetinom, a sad ih genetski mijenjamo da bi im uzeli srce'

Više s weba