'poput ovaca'

Ruske majke i supruge poslale poruku Putinu: 'Prestani slati naše muškarce na klanje'

Image
Foto: sotaproject/Telegram

U videu koji je podijelio nezavisni ruski Telegram kanal SOTA, žene su rekle da su njihovi najmiliji bili "prisiljeni pridružiti se jurišnim grupama" početkom ožujka unatoč samo četiri dana obuke od njihove mobilizacije u rujn

12.3.2023. u 12:10/ Danas.hr

Skupina ruskih supruga i majki pozvala je Vladimira Putina da prestane slati njihove muževe i sinove "na klanje" prisiljavajući ih da se pridruže jurišnim skupinama bez odgovarajuće obuke i oružja.

U videu koji je podijelio nezavisni ruski Telegram kanal SOTA, žene su rekle da su njihovi najmiliji bili "prisiljeni pridružiti se jurišnim grupama" početkom ožujka unatoč samo četiri dana obuke od njihove mobilizacije u rujnu, javlja CNN.

Na videu se vide žene koje drže natpis na ruskom jeziku "580. odvojeni topnički divizion haubica", s datumom 11. ožujka 2023.

"Moj muž… nalazi se na liniji dodira s neprijateljem”, kaže jedna žena na snimci.

Image
DOTAKNUO SE I OSTAVKE

Papa: 'Rat se ne vodi samo zbog Rusije, nego i zbog drugih carstava. Spreman sam razgovarati s Putinom'

Image
DOTAKNUO SE I OSTAVKE

Papa: 'Rat se ne vodi samo zbog Rusije, nego i zbog drugih carstava. Spreman sam razgovarati s Putinom'

"Naši mobilizirani (muškarci) šalju se poput janjaca na klanje da napadnu utvrđena područja – pet po pet, protiv 100 do zuba naoružanih neprijateljskih ljudi”, nastavila je.

"Spremni su služiti domovini, ali prema specijalizaciji za koju su se školovali, a ne kao jurišnici. Molimo vas da povučete naše momke s linije dodira i date topnicima topništvo i streljivo.”

CNN nije mogao neovisno potvrditi tvrdnje skupine žena u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potez Rusije da pošalje stotine tisuća da se bore na ratištima u Ukrajini izazvao je neslaganje i prosvjed i potaknuo mnoge Ruse, posebno mlade muškarce, da pobjegnu iz zemlje.

“Pobjegli smo iz Rusije jer želimo živjeti”, rekao je ranije za CNN jedan muškarac, koji je tražio anonimnost kako bi zaštitio voljene koji su ostali . “Bojimo se da bi nas mogli poslati u Ukrajinu.”

Obitelji unovačenih ruskih muškaraca kritizirale su mobilizaciju, rekavši da je opterećena problemima kao što su problemi s disciplinom i nedostatak vodstva srednjih časnika, nepostojeća obuka kao i logističke poteškoće poput nedovoljnih uniformi, loše hrane i nedostatka medicinske pribor.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nerazumna glupost

Spustila se s djetetom na tračnice kako ne bi morala platiti kartu pa joj kćer umalo poginula

Više s weba