nova pravila

S covid potvrdom u autobus i kod frizera: Nova pravila od Njemačke do Italije i što planira Hrvatska

24.8.2021. u 22:20/ Ivan Skorin

Hoćemo li putem Francuske ili Švedske pitali smo HZJZ.

3G to je pravilo s kojim su se protiv epidemije odlučili boriti Nijemci. Nije riječ o povratku na treću generaciju mobilnih mreža nego o skraćenici za "Geimpft, getestet, genesen" što u prijevodu znači cijepljen, testiran, zdrav. Pravilo se svodi na to da je od ovog tjedna pristup javnim prostorijama imaju samo osobe koje imaju covid potvrdu koja dokazuje jedno od tri G.

I nije Njemačka jedina koja ide u tom pravcu, za povratak u normalan život covid potvrda postaje ključna u sve više zemalja a postaje sve važnija i u Hrvatskoj. 

Tradicionalne njemačke veselice i dalje će izgledati ovako, ali tko nema potvrdu na njima od jučer ne može pjevati. Zabava je za one koji su se cijepili, koronu preboljeli ili se testirali. Stupila je na snagu takozvana 3G politika.

"3G je početak riječi sa g, a radi se o testiranju, cijepljenju i preboljelima, a što se tiče reakcije ona je mješovita, dakale velika većina podržava te mjere i velika većina je spremna za te mjere", rekao je Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
krivotvorene potvrde

Konkretnog covid plana za jesen nema: Sve su češći lažni PCR testovi, a mogu li se krivotvoriti i covid potvrde?

Image
krivotvorene potvrde

Konkretnog covid plana za jesen nema: Sve su češći lažni PCR testovi, a mogu li se krivotvoriti i covid potvrde?

Dakle za ulaz u njemački restoran, kafić, šoping centar, odlazak u kino ili kod frizera, u teretanu ili bilo koji javni zatvoreni prostor potrebna je covid putovnica.

I u Grčkoj iste zabrane, slobodno će nastaviti partijati samo cijepljeni. Njihov ministar zdravstva danas je najavio jedan od najstrožih pristupa u Europi.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

"Od 1. rujna svi zdravstveni djelatnici koji nisu cijepljeni ili nemaju potvrdu da su preboljeli bit će suspendirani", rekao je Vassilis Kikilias, grčki ministar zdravstva.
I ne samo to, od 13. rujna morat će se o svom trošku testirati dva puta tjedno svi necijepljeni zaposleni u obrazovanju i ugostiteljstvu, A jednom tjedno baš svi Grci koji rade.

U Italiji covid karabinjeri objavljuju svoje snimke racija, upadaju u restorane i kontroliraju imaju li gosti potvrde. Splićanka Kristina koja živi u Rimu kaže da ima mnogo nezadovoljnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 6. kolovoza počele su nove mjere u Italiji mada se već uvelike bune vlasnici restorana i odbijaju kontrolirati svojim gostima green pass, međutim postavio se jedan puno veći problem za nas roditelje, naša djeca neće moći na sportske aktivnosti ako nemaju green pass. Italija je uvela cijepljenje djece od 12 godina pa naviše", rekla je Kristina Radanović, Italija.

U Parizu se djeca ne moraju cijepiti, ali zato Francuzi bez potvrde ne mogu na kavu, ručak, na vlak ili autobus. I zato već šest tjedana dio Francuza prosvjeduje, ali bezuspješno. U Litvi gotovo iste zabrane i iste podjele.

Ali u Danskim zoološkim vrtovima i ostalim javnim prostorima, druga priča. Iako su bili jedna od prvih država Unije koje su još u travnju uvele potvrde – sad su ih ukinuli.

"Sad je lijepo i otvoreno svim gostima i tome smo se veselili jako dugo", priča Carsten Sylvest, direktor sigurnosti u zabavnom parku.
Život bez koronapasa žive i Šveđani i Britanci, iako je Boris Johnson nakon totalne slobode u srpnju, ipak vratio obvezu covid putovnice za ulaz u noćni klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U Hrvatskoj su se potvrde tražile na stadionima, Zrću, brojnim koncertima, ovih dana i na Špancirfestu. Restorane i frizere kod nas nitko ne spominje. Hoćemo li putem Francuske ili Švedske pitali smo HZJZ.

"Moguće je iako je o tome sad rano govoriti", rekla je Iva Pem Novosel, HZJZ, a na upit da i Hrvatska poput Francuske odgovorila je: "Pa sad mi je to prerano govoriti".

Iako je premijer u srpnju najavljivao obveze cijepljenja za učitelje, profesore, socijalne radnike, doktore i medicinske sestre – ništa od toga, zasad. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
nikome nije svejedno

Proglašena žuta opasnost: Kina unatoč protivljenju SAD-a usvojila protuteroristički zakon

Više s weba