OGLAS

rasni neredi

Amerika gori, a Donald Trump dolijeva ulje na vatru: Pobuna s ulica preselila se i na društvene mreže

2.6.2020. u 22:50/ Laura Šiprak

Danas je Blackout Tuesday - dan kada sportaši, glumci, poznati na društvenim mrežama objavljuju samo crni kvadrat


Sedmi dan zaredom žestoki prosvjedi diljem SAD-a. Na ulicama čak 75 američkih gradova na tisuće prosvjednika. Ono što je počelo kao prosvjed zbog ubojstva Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je policajac bijelac ugušio, pretvorilo se u pobunu protiv rasizma, duboko ukorijenjenog u društvo i represivni aparat.

Dvadeset tisuća pripadnika Nacionalne garde aktivirano je u 28 saveznih država kako bi održali mir. I dok prosvjednici traže da ih Bijela kuća i sasluša i čuje, Donald Trump kao da živi u drugom svemiru. Prvo je iz Bijele kuće pobjegao u bunker, a onda je pričekao da policija i vojska suzavcem rastjeraju mirne prosvjednike samo da bi se on prošetao do crkve svetog Ivana i  mahao Biblijom.

''Imamo najbolju državu na svijetu. Hvala svima puno. Održat ćemo ju lijepom i sigurnom'', poručio je Trump.

Samo sat vremena prije mahanja Biblijom objasnio je kako misli uspostaviti mir.

''Ja sam vaš predsjednik zakona i reda. U ovom trenutku šaljem tisuće i tisuće naoružanih vojnika, vojnog osoblja kako bi zaustavili nerede i pljačku, uništavanje i izazivanje požara'', kazao je američki predsjednik.

Na Trumpovu predstavu ubrzo je reagirao i njegov protukandidat za američkog predsjednika, demokrat Joe Biden.

''Predsjednik je jučer držao Bibliju. Htio bih da ju je nekad i otvorio umjesto da samo maše njome'', kazao je Joe Biden, predsjednički kandidat demokrata.

A u nasilnom uklanjanju prosvjednika nastradali su i australski snimatelji.

''Morali smo pretrčati cijeli blok zbog policije. Na nas se pucalo gumenim mecima. Moj snimatelj je pogođen. Vidjeli smo i da koriste suzavac", kazala je Amelia Brace, reporterka australskog Channel 7.

Ono što je počelo kao mirni prosvjedi diljem zemlje pretvorilo se u nezapamćeno nasilje. Policija je prosvjednike tukla, gađala gumenim mecima, zalijetala se u njih automobilima, prijetila im vatrenim oružjem i doslovno ih vukla u kombije.

S druge strane, u New Yorku je dio nasilnih prosvjednika uništavao trgovine. U Las Vegasu su pucali na policajca. Prosvjednicima smeta što je zbog pojedinaca koji potiču nasilje fokus maknut s pravog motiva prosvjeda - nepotrebnog korištenja sile nad nebijelim stanovništvom. Na prestanak nasilja poziva i brat ubijenog Georgea Floyda.

''Ako ja ne divljam i ne bacam stvari u zrak, ako ja ne uništavam svoju zajednicu, zašto onda vi to radite? Što radite?! Ne radite ništa! Ovo neće vratiti mog brata. On ne bi želio da ovo činite'', kazao je Terrence Floyd.

Unatoč neredima, u nekim je gradovima drukčija situacija - policija i Nacionalna garda kleče s prosvjednicima. U Portlandu, Mineappolisu i New Yorku.

Prosvjed se preselio i na društvene mreže. Preplavila ih je inicijativa Blackout Thuesday - Crne slike u utorak, u znak podrške pokretu ''Black lives matter''.


Prosvjedi su kulminacija institucionalnog rasizma koji SAD-om vlada desetljećima, a dok se očekuje idući potez predsjednika Trumpa kojem podrška među građanima blijedi, utihnule su i TV i radijske postaje. Posljednje riječi Georgea Floyda, na osam minuta koliko ga je policajac gušio, preuzele su eter.Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
BOŽIĆ STIGAO RANIJE

Životinje u londonskom zoološkom vrtu uživaju u božićnom veselju: Dobile adventske kalendare s poslasticama


Više s weba