fukušima

Seizmolog pojasnio kako su i naši instrumenti zabilježili potres od 7.4 po Richteru koji je pogodio Japan

17.3.2022. u 21:15/ Maja Oštro Flis

Nema seizmološke postaje na svijetu - čiji instrumenti nisu zabilježili ovaj potres

Najmanje četiri osobe smrtno su stradale, a više od 100 ih je ozlijeđeno u snažnom potresu koji je pogodio Japan. Magnitude 7.4 po Richteru pripada jakim, razornim potresima, pa da Japan nema kvalitetnu, protupotresnu gradnju i napredni sustav ranog upozorenja - razmjeri katastrofe bili bi puno veći. 

Kako izgleda potres jačine 7.4 po Rihteru svjedoče snimke. Stan u Fukušimi, u samoj blizini epicentra. Epicentar potresa bio je u moru, na dubini od 60 kilometara, uz obalu Fukušime gdje je nuklearka ovaj put ostala neoštećena. 

''Moje srce je uz sve poginule Japance. Željela bih iskazati najiskreniju sućut svim obiteljima stradalih u ovoj katastrofi'', rekla je japanska princeza Aiko

Image
izdano upozorenje od tsunamija

VIDEO Potres od 7.3 po Richteru pogodio Japan kod Fukushime. Provjeravaju ima li oštećenja na nuklearki, bes struje ostalo 2,1 milijuna kućanstava

Image
izdano upozorenje od tsunamija

VIDEO Potres od 7.3 po Richteru pogodio Japan kod Fukushime. Provjeravaju ima li oštećenja na nuklearki, bes struje ostalo 2,1 milijuna kućanstava

Razoran je to i opasan potres, tvrdi seizmolog Kuk. Japan dugi niz godina radi na prevenciji - protupotresnoj gradnji i ranom upozoravanju. U ovom slučaju, u Tokiju su minutu ranije su znali što slijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Već iz toga ljudi znaju da se neće ništa dogoditi pa puno racionalnije i mirnije pristupaju tom događaju, trešnja je trajala oko minute, a i svjedočili smo vrlo vrlo malo materijalnih šteta'', izjavio je seizmolog Krešimir Kuk.

Nema seizmološke postaje na svijetu - čiji instrumenti nisu zabilježili ovaj potres. 

Upravo se čita

Image
SLUČAJ AGROKOR

Je li 11 mil. kn proračunskog novca bačeno u vjetar zbog podizanja optužnice? Što kaže DORH?

''Energija koja se oslobađa toliko jakim potresom je dovoljno velika da će ih zabilježiti svi instrumenti, tako je bilo i kod nas'', kazao je Kuk.

Smješten na granici nekoliko tektonskih ploča, Japan doživljava oko petinu svjetskih potresa magnitude 6 ili veće. Najgori u povijesti dogodio se 2011. godine, trajao je 6 minuta. Uslijedio je tsunami, a život je tada izgubilo 20 tisuća ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Više s weba