Policija posegla za oružjem

Seljačka buna u Nizozemskoj, prosvjednici blokirali ceste i zračne luke, rat objavili i trgovačkim centrima

7.7.2022. u 21:30/ Matija Mlinarić

Do 2030. želi se smanjiti emisija dušikovog oksida i amonijaka za najmanje 50 posto

U Nizozemskoj seljačka buna. Poljoprivrednici su izašli na ulice na najveće prosvjede u povijesti zemlje. Blokiraju prometnice, zračne luke pa i supermarkete. A sve zbog vladinog prijedloga da im se smanji upotreba goriva i broj stoke. Na prosvjedu je policija čak pucala na traktore, a bilo je i uhićenih.

Više od 40 000 poljoprivrednika već danima negoduje zbog odluke vlade koja će dovesti do zatvaranja trećine stočarskih farmi. Naime, do 2030. želi se smanjiti emisija dušikovog oksida i amonijaka za najmanje 50 posto, a da bi se to ostvariti farmeri će morati koristiti manje goriva i smanjiti broj stoke. Policija je na prosvjedima prvi put posegla za oružjem.

Prosvjendici su kasnije došli pred policijsku stanicu kako bi tražili oslobođenje vozača traktora i još dvije privedene osobe.

Image
MARK RUTTE

Nizozemski premijer ispričao se vojnicima zbog Srebrenice: 'I naravno, danas mislimo isto...'

Image
MARK RUTTE

Nizozemski premijer ispričao se vojnicima zbog Srebrenice: 'I naravno, danas mislimo isto...'

"Došli smo ovdje kako bi oslobodili našeg kolegu, mladog farmera koji je zamalo ubijen metkom koji je sinoć ispalio policajac. Nije bilo razloga za njegovo uhićenje, mi ga podupiremo i on mora biti pušten", kaže jedan prosvjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici blokiraju ceste, zračne luke, a rat su objavili i trgovačkim centrima. Pale prazne palete s robom, blokiraju distributivne centre, a rezultat prosvjeda najbolje se vidi u supermarketima u kojima već nedostaje robe.

Farmer Jeroen Van Maanen kaže: "Supermarketi imaju veliku ulogu u odlučivanju o cijeni naših proizvoda. Kada bi za svoje proizvode dobili više onda bi mogli više uložiti u stvari kojima bi se smanjila emisija dušika, poboljšala klimatska slika i slično".

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

Prosvjednik Gert Mastenbroek ističe: "Mislim da ovdje u Nizozemskoj postoji grupa koja je uvijek na meti, a to su farmeri. Ne vjerujem da će se odlaskom farmera riješiti problemi oko emisije dušika. Mislim da iza svega ovoga stoji namjera da se natjera farmere na odlazak, a da se njihova zemlja iskoristi za gradnju novih stambenih kompleksa".

Potreba za zemljom u Nizozemskoj je uvijek bila velika, da bi se do nje došlo isušuje se i more. zbog toga ni ne čudi da su i poljoprivredna zemljišta u Nizozemskoj vrijedna. Hektar košta 70 000 eura, što je usporedbe radi 20 puta više nego hektar u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
kataklizma u moskvi

VIDEO Pogledajte užasavajući trenutak kad se u mega požaru urušio trgovački centar

Više s weba