dva kamiona lijesova

Sjeverna Koreja će u petak predati posmrtne ostatke vojnika SAD-a iz Korejskog rata

Image
Foto: AP Images

Repatrijacija posmrtnih ostataka vojnika SAD-a u Korejskom ratu 1950-53. jedan od je od dogovora postignutih između Trumpa i Kim Jong Una

26.7.2018. u 8:10/ Hina

Sjeverna Koreja će u petak, nakon što je primila oko 100 drvenih lijesova iz Sjedinjenih Država, predati posmrtne ostatke za sada nepoznatog broja američkih vojnika ubijenih u Korejskom ratu, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Repatrijacija posmrtnih ostataka vojnika Sjedinjenih Država u Korejskom ratu 1950-53. jedan od je od dogovora postignutih na summitu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u Singapuru 12. lipnja.

Vojska SAD-a u Koreji je prošlog mjeseca rekla da je prebacila 100  drvenih lijesova za transport posmrtnih ostataka u demilitariziranu zonu. Yonhap je, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, u četvrtak izvijestio da je Sjeverna Koreja preuzela lijesove koji su se nalazili u dva kamiona i da se očekuje da će posmrtne ostatke predati u petak.

Po posmrtne ostatke će u zračnu luku u gradu Wonsanu na sjeveroistoku Sjeverne Koreje doći zrakoplov vojske SAD-a i potom ih nakon prve analize DNK u zračnoj bazi Osan u Južnoj Koreji prebaciti na Havaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Televizijska postaja CNN je, navodeći izjavu dužnosnika SAD-a, ranije ovoga tjedna izvijestila da Washington u prvoj predaji očekuje posmrtne ostatke 55 vojnika i planira poslati dužnosnike u Sjevernu Koreju da otvore fotografiraju svaki lijes kako bi obavili prvi brzi pregled ostataka koje daje Sjeverna Koreja.

Američki forenzičari će potom u bazi u Osanu obaviti precizniju procjenu ostataka, vojnih odora, identifikacijskih oznaka ili dokumentacije što bi moglo potrajati do pet dana. Posmrtni ostaci će potom zrakoplovom biti prebačeni u vojni laboratorij SAD-a na Havajima na DNK analizu, izvijestio je CNN.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je na sastanku s novim veleposlanikom SAD-a Harryjem Harrisom u srijedu ocijneio da će predaja posmrtnih ostatka dati zamah razgovorima o nuklearnom programu između Pjongjanga i Washingtona.

Više s weba

Pročitajte još

Image
uhićen je

VIDEO Gađao kralja Charlesa jajima i vikao: 'Ova je zemlja izgrađena na krvi robova'

Više s weba