zategnuti odnosi

Sjeverna Koreja prekida telefonske veze s Južnom Korejom: 'Oni samo izazivaju naše negodovanje'

Image
Foto: AP Images

Optužuju južnokorejske vlasti za neodgovornost jer su dopustile prebjezima da naškode njihovu dignitetu

9.6.2020. u 9:00/ Hina

Sjeverna Koreja je priopćila u utorak da će prekinuti izravne telefonske vezez s Južnom Korejom kao prvi korak prema prekidu svih kontakata sa Seulom, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Južna Koreja kao neprijatelj

Već nekoliko dana Sjeverna Koreja napadu Južnu i prijeti zatvaranjem međukorejskog ureda za veze te gašenjem drugih projekata ako Seul ne spriječi prebjege da šalju letke i drugi materijal u Sjevernu Koreju

Najviši vladini dužnosnici u Sjevernoj Koreji, uključujući Kim Yo Yong, sestru čelnika Kim Jong Una, i Kim Yong Chola, potpredsjednika Središnjeg odbora vladajuće Radničke stranke Koreje, odlučili su da se prema Južnoj Koreji trebaju ponašati kao prema neprijatelju, navodi KCNA.

Prvi korak u tom smjeru bit će prekid komunikacijskih veza u međukorejskom uredu za veze te direktnih telefonskih veza između vojski dviju zemalja i predsjedničkih ureda u utorak u podne, navodi agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Napetost raste

Kim Jong-un se vratio na scenu i odmah se puca: Sjeverna i Južna Koreja razmijenile vatru na granici

Image
Napetost raste

Kim Jong-un se vratio na scenu i odmah se puca: Sjeverna i Južna Koreja razmijenile vatru na granici

U izvješću se optužuju južnokorejske vlasti za neodgovornost jer su dopustile prebjezima da naškode dignitetu vrhovnog vodstva Sjeverne Koreje.

"To je bio znak neprijateljstva prema cijelom našem narodu", navodi KCNA. "Došli smo do zaključka da nema potrebe da sjednemo oči u oči s južnokorejskim vlastima i da nema pitanja o kojem bi s njima razgovarali jer oni samo izazivaju naše negodovanje."

Upravo se čita

Image
MILIĆ I ZAPOŠLJAVANJE

Politolog Baketa za Danas: 'Politički je neodgovorno da čuvar odaje premijerovih vrata šalje poruku'

Navodno je distribuirano je oko 500.000 letaka u kojima se kritizira sjevernokorejski čelnik zbog prijetnji da će poduzeti "šokantnu stvarnu akciju s novim strateškim nuklearnim oružjem".

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAČINJENA ŠTETA CIVILIMA

Zbog izvješća WHO o humanitarnoj krizi u Ukrajini došlo je do spora između SAD-a i Rusije

Više s weba