Geneza zbunjoze

Sky News cijeli dan pisao da kraljicu ispraća i predsjednik 'Moran Milanović'. Našli smo uzrok, datira iz 2012.

Image

Zoran Milanović i njegov predsjednički kolega iz Francuske Emmanuel Macron na ispraćaju kraljice Elizabete II. u Westminster Abbey

Foto: AP

Niz medija raspisao se o 'Moranu' iz Hrvatske, neki kopirajući Sky, drugi pak neki sasvim drugi izvor. Ispalo je da je zabuna stara cijelo desetljeće

20.9.2022. u 15:52/ S. Ž.

Njihov reporter nabrajao je da su na ispraćaj pokojne kraljice Elizabete II. Došli Joe Biden, Emmanuel Macron, Jair Bolsonaro, japanskog cara Naruhita, uglavnom po poretku prema značaju određene zemlje u svjetskim razmjerima.

U nekom trenutku Sky News je, nakon predsjednika Laburista Keira Starmera i gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, došao do marokanskog princa prijestolonasljednika Moulaya Hassana, a zatim: "Irski predsjednik Michael Higgins, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i hrvatski predsjednik Moran Milanović, također su bili tamo…"

Image
Ispraćaj Elizabete II.

RTL-ova reporterka svjedočila kad je pripadnik kraljevske garde kolabirao: 'Upravo ga odvozi Hitna'

Image
Ispraćaj Elizabete II.

RTL-ova reporterka svjedočila kad je pripadnik kraljevske garde kolabirao: 'Upravo ga odvozi Hitna'

Isprva se činilo da je riječ o običnom lapsusu, o nespretnosti prstiju na tipkovnici i potom previdu lektora, jer medijske kompanije takvog kalibra jako paze na lekturu svega što puštaju vani. Lapsusom se moglo objasniti i činjenica da je niz medija nakon Sky Newsa prenosio vijest o "predsjedniku Moranu Milanoviću" iz Hrvatske.

Ali, kad se ispostavilo da su neki manji mediji o "Moranu Milanoviću" izvještavali već skoro dva sata prije Sky Newsa, stvar je postala zagonetna. Yahoo je, primjerice, podijelio vijest o "Moranu" nešto poslije 10.30 sati. Za UK Daily News nije potpuno jasno jesu li oni rečenicu kopirali od Skya ili Sky od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju dio portala prenosio je tekst Skya s pogrešno navedenim imenom predsjednika Republike Hrvatske koji je danas sa stotinama državnika ispraćao kraljicu Elizabetu II., dio je pak očito kopirao tekst s UK Daily Newsa, a moglo ih se naći i na francuskom.

Bilo je očito da je riječ o posljedici jurnjave za vremenom u praćenju kraljevskog sprovoda u Londonu i o utrci s agencijama. E da bi ispalo da se originalno, najranije spominjanje "Morana Milanovića" odnosi tamo još na predsjednika Vlade Republike Hrvatske, znači još prije jednog desetljeća.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Austrijski Kleine Zeitung objavio je 16. studenog 2012. navečer da je u Zagrebu na Trgu bana J. Jelačića više od 10.000 ljudi oduševljeno slavilo to što je tog dana Haaški sud oslobodio Antu Gotovinu i Mladena Markača optužbi za ratne zločine počinjene u VRO Oluja 1995.

Za Ivu Josipovića naveli su da je rekao da se radi o "pravednoj presudi", da bi u nastavku napisali: "Suzdržano je reagirao premijer Moran Milanović; da oslobađanje ne znači da nisu počinjene pogreške. 'Hrvatska mora izravnati dug pravdi', kazao je Milanović."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
NIJE GA IZNENADILA

Premijer o napadu Brune Esih: 'Mogla bi biti ministrica propagande u nekim drugim vremenima'

Više s weba