ČEKA SE POTVRDA EUROPSKOG PARLAMENTA

Službeno objavljen popis kandidata za članove nove Europske komisije: Koji resor čeka Dubravku Šuicu?

Image

Dubravka Šuica na HDZ-ovoj listi dobila je 31.787 glasova

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ako se sve prođe bez problema, nova Europska komisija preuzima dužnost 1. studenoga

9.9.2019. u 14:48/ Hina

Novoizabrana predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen službeno je u ponedjeljak objavila sastav nove komisije u kojoj će biti 13 žena i 14 muškaraca.

Riječ je o prijedlogu koji još mora potvrditi Europski parlament. Raspodjelu resora Urusla von der Leyen će objaviti u utorak.

Imena predloženih povjerenica i povjerenika odavno su poznata, a razriješena je tek dvojba u vezi s rumunjskim predstavnikom.

Rumunjska vlada je predložila dvoje kandidata, jednog muškarca i jednu ženu. To su Dan Nica i Rovana Plumb, a zadnjih dana se spominjala još jedna kandidatkinja, Ramona Manescu, sadašnja ministrica vanjskih poslova i bivša zastupnica u Europskom parlamentu. Kandidatkinja Rumunjske na kraju je Plumb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka zemlja članica ima po jednog člana EK. Zemlja članice predlažu svoje kandidate s tim da predsjednica komisije može odbiti prijedlog i tražiti neko drugo ime, ali ne može ići protiv volje te članice i ruke su joj prilično vezane.

U novoj EK osam je sadašnjih članova: Valdis Dombrovskis iz Latvije, Marija Gabriel iz Bugarske, Joannes Hahn iz Austrije, Phil Hogan iz Irske, Vera Jourova iz Češke, Maroš Šefčovič iz Slovačke, Frans Timmermans iz Nizozemske i Margrethe Vestager iz Danske.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Hrvatska je kandidirala dosadašnju zastupnicu u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu.

Ostali kandidati su Didier Reynders (Belgija), Helena Dalli (Malta), Ylva Johansson (Švedska), Kadri Simson (Estonija), Jutta Urpilainen (Finska), Sylvie Goulard 
(Francuska), Elisa Ferreira (Portugal), Margaritis Schinas (Grčka), Paolo Gentiloni (Italija), Laszlo Trocsanyi (Mađarska), Janusz Wojciechowski (Poljska), Nicolas Schmit (Luksemburg), Janez Lenarčič (Slovenija), Stella Kyriakides (Cipar), Virginijus Sinkevičius (Litva) te Josep Borrell iz Španjolske koji će biti visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednik EK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova komisija je prilično spolno uravnotežena, imat će 14 muškaraca i 13 žena. Osim predsjednice Ursule von der Leyen, tu su Bugarka Marija Gabriel, Čehinja Vera Jourova, Dankinja Margrethe Vestager, Cipranka Stela Kiriakides, Estonka Kadri Simson, Finkinjja Jutta Urpilainen, Francskinjua Sylvie Goulard, Hrvatica Dubravka Šuica, Maltežanka Helena Dalli, Portugalka Elisa Ferreira, Rumunjka Rovana Plumb i Šveđanka Ylva Johansson.

Velika Britanija je najavila da neće slati nikoga jer namjerava izaći iz EU-a prije nego što nova komisija preuzme dužnost. S novim zapletom u britanskom parlamentu ne može se isključiti ni novo produljenje roka za Brexit, a u tom slučau ostaje nejasno što napraviti s članom EK kojeg bi trebala dati Velika Britanija.

Svi predloženi kandidati i kandidatkinje za povjerenike morat će proći saslušanje pred nadležnim odborima Europskog parlamenta. Saslušanja bi se trebala obaviti od 30. rujna do 8. listopada, a parlament bi na plenarnoj sjednici 23. listopada trebao glasovati o cijeloj komisiji.

Ako se sve prođe bez problema, nova EK preuzima dužnost 1. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
POD NADZOROM UN-a

Nastavljena evakuacija iz Alepa: posljednju fazu operacije narušavaju mnoge poteškoće

Više s weba