četiri zamjenika ministara

Smijenjeni najviši ukrajinski dužnosnici. Povezani s nekoliko korupcijskih afera

Image
Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Vlada je razriješila i zamjenika ministra obrane Vjačeslava Šapovalova, čija je ostavka najavljena ranije u utorak, te zamjenika ministra socijalne politike Vitalija Muzičenka i dvojicu zamjenika ministra za teritorijalni razvoj, Ivana Lukerju i Vjačeslava Negodu

24.1.2023. u 15:56/ Hina

Pet oblasnih guvernera i četiri zamjenika ministara razriješeni su dužnosti u Ukrajini, priopćila je u utorak vlada nakon sumnje u korupcijski skandal u vojsci, dok traje ruska invazija na tu zemlju.

Po riječima Tarasa Melnjičuka, vladina povjerenika u parlamentu, guverneri Dnjipropetrovske oblasti (u središtu) Valentin Reznjičenko, Zaporiške (na jugu) Oleksandr Staruh, Sumske (na sjeveru) Dmitro Živicki, Hersonske (na jugu) Jaroslav Januševič i Kijevske Oleksij Kuleba otići će se dužnosti.

Reznjičenko je u studenom optužen u glasilima da je ugovor o obnovi prometnica vrijedan desetke milijuna eura dodijelio tvrtki u suvlasništvu svoje partnerice koja radi kao osobna trenerica.

Image
imaju plan

Amerikanci nisu zadovoljni kako Ukrajina vodi rat: Treba pripremati ofenzivu i odustati od Bakhmuta

Image
imaju plan

Amerikanci nisu zadovoljni kako Ukrajina vodi rat: Treba pripremati ofenzivu i odustati od Bakhmuta

Po medijskim informacijama, Reznjičenko i četvorica njegovih kolega iz Sumija, Hersona i Zaporižja obuhvaćeni su sudskom istragom a Kulebino razrješenje je povezano s njegovim skorim imenovanjem na dužnost u predsjednikovu uredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je razriješila i zamjenika ministra obrane Vjačeslava Šapovalova, čija je ostavka najavljena ranije u utorak, te zamjenika ministra socijalne politike Vitalija Muzičenka i dvojicu zamjenika ministra za teritorijalni razvoj, Ivana Lukerju i Vjačeslava Negodu.

Anatolij Ivankevič i Viktor Višnjov, zamjenici pročelnika ukrajinske Uprave za pomorski i riječni promet također su razriješeni.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Ovaj niz smjena i razrješenja događa se nakon medijskih napisa o napuhavanju cijena u ugovoru o nabavi hrane za ukrajinsku vojsku, što je prvi korupcijski skandal od početka rata u ministarstvu obrane.

Predsjednik Volodimir Zelenski najavio je u ponedjeljak navečer niz "kadrovskih odluka" u vezi s ovom aferom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korupcijske afere nisu bile rijetkost prije ruske invazije na Ukrajinu. Ova se afera događa dok Kijev traži od zapadnih saveznika stotine tenkova kako bi se odupro ruskoj agresiji.

Više s weba

Pročitajte još

Image
U Kini

Turisti zaglavili na visokom vrtuljku u zabavnom parku. Visili su naglavačke 10 minuta

Više s weba