KROZ 77 GODINA

Španjolska katolička crkva priznala! U crkvi zlostavljano 927 maloljetnika

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Crkva je 2019. otvorila urede za prijave zlostavljanja. Biskupi i dalje ne odgovaraju na upite o tome koliko slučajeva im je bilo poznato prije toga. Samo trećina zlostavljača i dalje je živa, a 80 posto slučajeva dogodilo se prije 2000. godine

2.6.2023. u 14:47/ Hina

Španjolska Katolička Crkva objavila je da je 728 njenih pripadnika između 1945. i 2022. seksualno zlostavljalo najmanje 927 maloljetnika.

„Danas nije dan za samodopadnost. Utvrđujemo da su članovi ove Crkve povrijedili druge članove u njihovoj ranjivosti i nevinosti“, rekao je u četvrtak glavni tajnik Španjolske biskupske konferencije, predstavljajući izvješće o tom pitanju.

Ovaj broj nije konačan jer crkveni centri za žrtve i dalje nastavljaju s radom, stoji u izvješću.

„Osjećamo bol i sram, a danas je dan kad smo jasni oko puta koji i dalje moramo prijeći kako bi stali na kraj pošasti seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u Španjolskoj“, rekao je glavni tajnik.

Image
30 godina star zločin

Žrtve zlostavljanja riječkog svećenika neće dočekati pravdu: Doznajemo zašto se zakon za slučajeve pedofilije neće mijenjati

Image
30 godina star zločin

Žrtve zlostavljanja riječkog svećenika neće dočekati pravdu: Doznajemo zašto se zakon za slučajeve pedofilije neće mijenjati

Novine El Pais pišu da se ti brojevi odnose samo na slučajeve kojih je Crkva postala svjesna otkad je 2019. otvorila urede za prijavljivanje zlostavljanja.

Biskupi i dalje ne odgovaraju na upite o tome koliko slučajeva im je bilo poznato prije toga, piše španjolski medij.

El Pais žrtvama seksualnog nasilja u Katoličkoj Crkvi od 2018. pruža priliku da ga prijave putem interneta, a od tad je to učinilo 1957 ljudi.

U izvješću Crkve piše kako su 99 posto zlostavljača muškarci, kao i 82,62 posto žrtava.

Od 728 počinitelja, 378 su bili pripadnici svećenstva, dok su ostali bili pripadnici redovničkih redova koji nisu zaređeni ili laici.

Samo trećina zlostavljača i dalje je živa, a 80 posto slučajeva dogodilo se prije 2000. godine.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
udisao fentanil

Jednogodišnjak umro u jaslicama. Policija ispod prostirke pronašla kilogram droge

Više s weba