blokada referenduma

Španjolski premijer poduzeo korake za potpunu suspenziju katalonske autonomije

Image

Mariano Rajoy

Foto: AP Images

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont u utorak je obećao da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu 'republiku'

11.10.2017. u 13:38/ Hina

Španjolski premijer Mariano Rajoy u srijedu je napravio prvi korak prema aktiviranju članka 155 španjolskog ustava koji će mu omogućiti da suspendira katalonsku političku autonomiju i preuzme regiju.

"Kabinet se složio da formalno zatraži od katalonske vlade da potvrdi je li ili nije proglasila neovisnost", rekao je Rajoy u kratkom televizijskom obraćanju.

"Odgovor katalonskog predsjednika odredit će buduće događaje, u sljedećih nekoliko dana", rekao je, dodajući da će nastaviti djelovati na "oprezan i odgovoran" način.

Taj formalni zahtjev potreban je kako bi se aktivirao članak 155 Ustava koji pak ne utvrđuje nikakav vremenski rok u kojem bi se trebao dobiti odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont u utorak je obećao da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu "republiku", istodobno odgađajući provedbu odluke kako bi se  "pregovorima došlo do rješenja" s Madridom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
uhićen je

VIDEO Gađao kralja Charlesa jajima i vikao: 'Ova je zemlja izgrađena na krvi robova'

Više s weba