TEŠKE OPTUŽBE

Španjolski vrhovni sud opet odbio pustiti optužene Katalonce na slobodu

Image

Katalonski parlament glasovao je za proglašenje neovisnosti od Španjolske, dok je gotovo istovremeno gornji dom španjolskog parlamenta uzvratio aktivacijom Članka 155.

Foto: AP

Dužnosnici su optuženi za pobunu, neposluh i nezakonito korištenje javnog novca za pripremu i organiziranje referenduma

24.7.2019. u 17:35/ Hina

Španjolski vrhovni sud ponovo je u srijedu odbio pustiti na uvjetnu slobodu petero katalonskih dužnosnika kojima se u Madridu sudi za pobunu protiv Španjolske nakon organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Troje bivših ministara (consellers) katalonske vlade, Jordi Turull, Josep Rull i Dolor Bassa te bivši vođe nevladinih organizacija Jordi Sánchez i Jordi Cuixart žalili su se nakon što ih je 21. lipnja sud odbio pustiti na uvjetnu slobodu. U međuvremenu je žalbu uložio i bivši ministar unutarnjih poslova Joaquín Forn.

Njihova žalba je odbačena, priopćio je u srijedu sud navevši na svojoj internetskoj stranici odluku.

Sudac Manuel Marchena je u presudi naveo da i dalje postoji rizik od bijega i ponavljanja djela zbog kojih im se sudi pa da moraju ostati u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Madridu je u veljači počelo suđenje protiv 12 katalonskih dužnosnika za organiziranje referenduma o nezavisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, te za izglasavanje republike u parlamentu u Barceloni.

Dužnosnici su optuženi za pobunu, neposluh i nezakonito korištenje javnog novca za pripremu i organiziranje tog referenduma kojeg je bio zabranio španjolski ustavni sud.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

Radna grupa za arbitrarna uhićenja pri Ujedinjenim narodima u svibnju je zatražila od španjolske vlade da razmotri "arbitrarnu odluku“ o oduzimanju slobode bez prava na jamčevine i dopusti dužnosnicima branjenje sa slobode.

Španjolska socijalistička vlada optužila je tu UN-ovu radnu grupu za pristranost. Vrhovni sud je u srijedu u presudi naveo kako vlada ne može poduzeti nikakve mjere jer je "u demokratskoj zemlji onemogućeno izvršnoj vlasti naređivati pravosuđu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katalonska vlada u Barceloni još je ranije zatražila hitno puštanje na slobodu dužnosnika pritvorenih pored Madrida napomenuvši kako ne postoji razlog da ih se ondje drži. Neki su u pritvoru duže od godinu dana.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra pozvao je u pismu prošli tjedan premijera Pedra Sancheza da odobri sazivanje međunarodno priznatog referenduma o nezavisnosti Katalonije. Sanchez je to odbio pozivajući se na ustav Španjolske.

Vrhovni sud je odbacio žalbu pritvorenih katalonskih dužnosnika dan u uoči parlamentarnog glasovanja o Sanchezovoj socijalističkoj vladi nakon izbora održanih 28. travnja.

U prvom krugu u utorak Sanchez nije skupio potrebnih 176 glasova u parlamentu s 350 mjesta za formiranje vlade. Podržalo ga je njih 124, a protiv su bile katalonske stranke za nezavisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
GOST RTL-A DANAS

Ministar Božinović prvi put odgovorio što europska politika prema migrantima znači za Hrvatsku

Više s weba