'U znak zahvalnosti'

SPC odlikovao Orbana svojim najvišim odličjem, Porfirije u Budimpešti: 'On štiti kršćanske vrijednosti'

Image

Viktor Orban, patrijarh Porfirije

Foto: Shutterstock/Pixsell

Porfirije mu je Orden Svetog Save osobno uručio, Orban je patrijarhu srpskom uzvratio da je 'bitku za dušu Europe nemoguće dobiti bez pravoslavne braće'

5.9.2022. u 14:34/ Hina

Čelni čovjek Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije uručio je u ponedjeljak u Budimpešti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu najviše odličje SPC-a za njegov doprinos kršćanskim vrijednostima i dobrim odnosima između dva naroda.

Odličje je dodijeljeno u "znak zahvalnosti za promicanje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, podrške Eparhiji budimskoj SPC i izuzetan osobni doprinos jačanju prijateljstva dvaju naroda", navodi se u priopćenju SPC-a, prenosi agencija Beta.

Image
Sanja Mađarsku do mora

Orban uživa na Jadranu koji sanja u sklopu 'velike Mađarske', ali... pokvario mu se gumenjak kod Visa!

Image
Sanja Mađarsku do mora

Orban uživa na Jadranu koji sanja u sklopu 'velike Mađarske', ali... pokvario mu se gumenjak kod Visa!

Prilikom dodjele odličja u sjedištu mađarske vlade patrijarh Porfirije ocijenio je da su "zahvaljujući trudu" mađarskog premijera i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića odnosi dva naroda "danas vjerojatno najbolji u zadnjih nekoliko stoljeća". Porfirije je također istaknuo pomoć i potporu Mađarske Srpskoj pravoslavnoj eparhiji budimskoj i srpskim obrazovnim i kulturnim institucijama u toj zemlji.

U suvremenom svijetu suočenom s novim sustavima vrijednosti "koji se nerijetko agresivno globalno nameću kako bi se urušio svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak", mađarski premijer zalaže za "kršćanski sustav vrijednosti koji izvire iz Evanđelja", ustvrdio je Porfirije istaknuvši da su to vrijednosti koje krase oba naroda, ali i dojučerašnju Europu u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarski premijer kazao je kako je u tijeku "bitka za dušu Europe" koju nije moguće dobiti "bez pravoslavne braće".

"Želimo mir, a nalazimo se usred rata, a to je bitka za dušu Europe koju ne možemo dobiti bez jedinstva kršćana i naše pravoslavne braće", rekao je Orban.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Mađarski premijer u ratu je s institucijama Europske unije zbog svog autoritarnog stila vladanja i odstupanja od europske prakse te soliranja u odnosima s Rusijom vezano uz sankcije uvedene nakon ruske invazije u Ukrajini.

Više s weba

Pročitajte još

Image
lažna uzbuna

Turski zrakoplov prisilno sletio u ukrajinsku Odessu zbog sumnjivog paketa: pirotehničari nisu pronašli ništa sporno

Više s weba