Shinzo Abe

Pokopan najdugovječniji japanski premijer: Sprovod podijelio zemlju, građani prosvjeduju zbog njegove cijene

27.9.2022. u 21:30/ Maja Oštro Flis

Glazba vojnog orkestra, paljba iz 19 topova, bijele i žute krizanteme... I nezadovoljstvo na ulicama

Glazba vojnog orkestra, paljba iz 19 topova, bijele i žute krizanteme, a u crnom kimonu, držeći urnu s njegovim pepelom - Akie Abe, supruga najdugovječnijeg japanskog premijera Shinza Abea.

Na državni ispraćaj nekadašnjeg premijera stiglo je 4300 uzvanika. Brojni diplomati, političari... Od nekadašnje britanske premijerke Therese May do američke potpredsjednice Kamale Harris. Teško je bilo pročitati emocije na njihovim licima, jer su svi gosti na ceremoniji - nosili maske.

"Abe-san, bio si netko tko je trebao poživjeti još dugo vremena. Bio sam uvjeren da ćeš dati sve od sebe sljedećih 10, 20 godina. Da ćeš biti kompas koji pokazuje budućnost Japana i svijeta", rekao je japanski premijer Fumio Kishida.

Image
tokio

FOTO Održan državni sprovod za Shinzo Abea, građani prosvjeduju. 'Nije u skladu s tradicijom, skup je...'

Image
tokio

FOTO Održan državni sprovod za Shinzo Abea, građani prosvjeduju. 'Nije u skladu s tradicijom, skup je...'

"Proslavili smo njegov život na večeri koju je organizirao japanski premijer, i na toj večeri su oni koji su s Abeom bili nerazdvojni pričali divne priče o njegovom životu i ostavštini", kazala je potpredsjednica SAD-a Harris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova ostavština podijelila je zemlju. S jedne strane Tokija - Abeovi poklonici koji su satima čekali u redu.

"Bivši premijer Abe je bio velika, istaknuta osoba, koja je vratila Japan na međunarodnu pozornicu, pogotovo nakon Drugog svjetskog rata", rekla je Masae Kurokawa iz Tokija.

Upravo se čita

Image
htjela se narugati?

Djevojka optužena za dilanje tvrdi da je lagala i kupcima podvalila čajeve i duhan

A s druge strane istog grada - prosvjedi. I to zbog 11.5 milijuna dolara, koliko građani moraju platiti sprovod. Za njih riječ je o nacionalnoj sramoti.

"Ne mogu vjerovati je održan državni sprovod za takvu osobu i to s našim poreznim novcem. Moramo stati na kraj ovom ponižavanju, zato ovdje prosvjedujem!", kazala je prosvjednica Eriko Ikeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako za života, tako i nakon smrti, Shinzo Abe podijelio je zemlju. Devet godina bio je premijer Japana.

Iako je privatan sprovod bio u srpnju, u krugu obitelji, sada se u najpoznatijoj koncertnoj dvorani u Japanu od njega službeno oprostila i država.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zabrinit

Steinmeier o mučenju koje podržava Trump: 'Ovdje nije riječ o sitnim stvarima. Riječ je o temeljnim pitanjima u našem samorazumijevanju'

Više s weba