'Vučić ozbiljno uzdrman'

Huligani su tukli prosvjednike po Srbiji, neki išli i autima na mase, ali: 'Ovo je prvi građanski neposluh od 90-ih'

Image
Foto: RTL

Policija se nije usudila tući ljude u desetljećima neviđeno masovnim prosvjedima diljem zemlje. Snimke masovnih napada batinaša na prosvjednike su potresne

4.12.2021. u 20:45/ RTL Danas

Beograd i pedesetak drugih gradova diljem Srbije cijelo popodne bili su blokirani tisućama prosvjednika okupljenih kako bi spriječili projekt eksploatiranja litija na zapadu zemlje. 

Uz blokade prometnica i nekoliko incidenata, u Novom je Sadu uoči prosvjeda došlo do masovne tučnjave u kojoj je bilo i ozlijeđenih. A u Beogradu je djevojka završila u bolnici nakon što ju je vozač udario na pješačkom prijelazu. Istražuje se je li bilo namjerno.

Srbijanski državni vrh prije nekoliko dana prosvjede je proglasio fašizmom.

"Važno je da se borimo za našu zemlju i da ne odustajemo, da ne dozvolimo da nam strane korporacije zagađuju okolinu", "Želim za sebe i za svoje dijete nešto mnogo bolje od ovoga što nam je dato, što nam uvaljuju", "Tko god bio na vlasti, neće moći otimati ljudima djedovinu, trovati vodu, zrak...", poručivali su prosvjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL-ovom Danasu javio se iz Beograda politički analitičar Vuk Velebit.

"Današnji protesti su bili vrlo masovni, ne samo u Beogradu, širom Srbije. Ovo je prvi put poslije 90-ih da imamo građansku neposlušnost, a to znači blokada autoputeva, regionalnih cesta i ostalih prometnica. Za razliku od prije nekoliko dana, kad je policija napadala građane, danas policije uopće nije bilo, ali je ipak bilo izoliranih incidenata i to više u nekim gradovima u unutrašnjosti Srbije", opisivao je Velebit:

Upravo se čita

Image
sve manje papaka

Nema mladih ni svinja, a svinjokolja je postala stari običaj? Ministarstvo nam otkrilo podatke

"U Beogradu je bilo nekoliko pokušaja upadanja automobilima u masu. Međutim, građani su uspješno izbacili te provokatore. U Novom Sadu je došlo do tučnjave kad je grupa huligana upala među građane. Ali, građani su i tu uspjeli izolirati tu grupu i da ih izbace iz mase."

"Bilo je premlaćivanja i političkih aktivista", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policije danas nije bilo, ali:

"Jutros su policajci širom Srbije upozoravali građane, čak su prijetili nekim novinarima da ne izvještavaju s protesta."

"Izvlačenje litija je postalo simbol borbe za Srbiju, za ekologiju, za čist zrak, za naše rijeke. Nije to samo Rio Tinto, tu su i kineske tvornice koje se grade po Srbiji. Beograd je najzagađeniji grad na svijetu i mislim da su to neki realni problemi s kojima se svi građani suočavaju", kazao je dalje Velebit, koji smatra da će Vučić imati velikih problema na skorim izborima na nekoliko razina:

"Mislim da je režim još jednom ozbiljno uzdrman."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne žele ga vidjeti

'Majke Srebrenice': 'Ukoliko Orić ne bude oslobođen, Vučić ovdje nije dobrodošao!'

Više s weba