nova eu strategija

Srbija sve dalje od Europske unije: 'Suspendirajte pristupne pregovore s njima sve dok ne uvedu sankcije Rusiji'

Image
Foto: Shutterstock, Srdjan Ilic/PIXSELL

Od početka rata u Ukrajini, Europska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu s odlukama EU

28.9.2022. u 15:28/ RTL Vijesti

Europski parlament (EP) će tražiti Europske unije obustavljanje pristupnih pregovora sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji. Tako stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU o procesu proširenja, piše Radio Slobodna Europa.

"Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije", ističe se u nacrtu izvještaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici Europskog parlamenta raspravljati na vanjskopolitičkom odboru 13. listopada. Konačna verzija nacrta će biti formirana Rezolucija Europskog parlamenta i glasanje o njoj se očekuje tijekom studenog. No važno je napomenuti kako rezolucije EP-a nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale europske institucije.

Image
OBRAĆANJE SRPSKOG PREDSJEDNIKA

Vučić na skupštini UN-a: 'Protiv Srbije se vodi hibridni rat i prljava kampanja'

Image
OBRAĆANJE SRPSKOG PREDSJEDNIKA

Vučić na skupštini UN-a: 'Protiv Srbije se vodi hibridni rat i prljava kampanja'

Europski socijaldemokrati, druga po veličini grupacija u EP je već priopćila kako smatra da EU ne može nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije, te su najavili da će se to uvrstiti u predstojeći izvještaj Europskog parlamenta o proširenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka rata u Ukrajini, Europska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu s odlukama EU. Zemlje kandidati za EU bi trebale progresivno uskladiti vanjske politike s politikama Europske unije, uključujući i sankcije. Srbija je jedina država u regiji koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana usuglasile sve politike s politikama EU.

Više s weba

Pročitajte još

Image
puno oštećenja

Hrvatica o strašnom potresu: 'Ljudi su izletjeli iz kafića. Činilo se kao vječnost'

Više s weba