ČELNICI ODLUČILI KOGA ĆE OKRIVITI

Stižu detalji oko curenja plina iz Sjevernog toka: Dan ranije Norvežani detektirali neidentificirane dronove

Image
Foto: Danish Defence Command via AP

Ovotjedne eksplozije čine da ti strahovi izgledaju manje izmišljeni i pokreću sjećanja na vrhunac Hladnog rata, kada su NATO i sovjetske flote - a posebno njihove podmornice - igrale igru 'mačke i miša' na Baltiku s velikim ulozima

28.9.2022. u 11:14/ RTL Vijesti

Čini se da europska energetska kriza ulazi u opasnu novu fazu.

Jer naime, potvrde li se sumnje ili jednostavno porastu, da Rusija stoji iza eksplozija koje su u ponedjeljak izazvale tri curenja plina na dva plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru, sigurnosne implikacije za kontinent bile dalekosežne, javlja portal Politico.

Ideja da je podmorska energetska i komunikacijska infrastruktura EU-a sada ruska meta natjerala bi europske vojske da se pripreme za uvelike neočekivanu novu frontu u ukrajinskom ratu koja bi ih mogla dovesti u izravan obračun s ruskom mornaricom.

Image
energenti kao oružje

Amerikanci sumnjanju da bi curenje u plinovodu Sjeverni tok bi moglo biti sabotaža ili napad

Image
energenti kao oružje

Amerikanci sumnjanju da bi curenje u plinovodu Sjeverni tok bi moglo biti sabotaža ili napad

Velika Britanija već dugo izražava strah da bi ruske podmornice u Atlantskom oceanu drugim sjevernim vodama mogle pokušati pogoditi podmorske kabele ključne za internet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovotjedne eksplozije čine da ti strahovi izgledaju manje izmišljeni i pokreću sjećanja na vrhunac Hladnog rata, kada su NATO i sovjetske flote - a posebno njihove podmornice - igrale igru "mačke i miša" na Baltiku s velikim ulozima.

Norveški ministar nafte i energetike, Terje Aasland rekao je sinoć navečer da će se "poduzeti koraci za povećanje pripravnosti" oko naftne i plinske infrastrukture nakon razgovora između vlade, vojske, policije i operateri.

Upravo se čita

Image
'24 sata bez kompromisa'

Skuplja se novac za dječji odjel dubrovačke bolnice. Kako se iz tuge izrodio val dobrih dijela?

Curenje plina iz Sjevernog toka dogodilo se dan nakon što su norveške vlasti pozvale na oprez nakon viđenja neidentificiranih dronova u blizini naftnih i plinskih platformi. Podsjetimo da je u srpnju britanska Kraljevska mornarica izdala neobično izjavu da je pratila ruske podmornice niz norvešku obalu.

Još uvijek traju istrage o curenju plinovoda u Danskoj i Švedskoj, zemljama čiji su teritoriji najbliži mjestima incidenta. Danska premijerka Mette Frederiksen nazvala je eksplozije namjernim napadom i "najozbiljnijim koliko može biti", ali nije identificirala krivca. Švedska premijerka Magdalena Andersson također je izjavila da se "vjerojatno radi o namjernom činu, odnosno da je vjerojatno čin sabotaže".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska premijerka Mette Frederiksen nazvala je eksplozije namjernim napadom i "najozbiljnijim koliko može biti", ali nije identificirala krivca. Švedska premijerka Magdalena Andersson također je izjavila da se "vjerojatno radi o namjernom činu, odnosno da je vjerojatno čin sabotaže".

Ostali europski čelnici kao da su već odlučili koga će okriviti.

"Danas smo se suočili s činom sabotaže", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki u utorak.

Iako nije eksplicitno imenovao Rusiju, nagovijestio je to, dodavši: “Ne znamo sve detalje onoga što se dogodilo, ali jasno vidimo da se radi o činu sabotaže, povezanom sa sljedećim korakom eskalacije situacije u Ukrajini. ”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mykhailo Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, nazvao je incidente "terorističkim napadom koji je planirala Rusija i činom agresije prema EU".

Više s weba

Pročitajte još

Image
BEOGRAD NASTAVLJA PO SVOM

Vučić podržao svog ministra: 'Nitko u Srbiji ne može reći da je Stepinac bio svetac!'

Više s weba