novo upozorenje

Što se događa? Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil uoči južnokorejsko-američke vojne vježbe...

Image
Foto: Shutterstock

'Ako uključite lansiranja krstarećih raketa, ovo je devetnaesto lansiranje, što je ritam bez presedana', rekao je japanski ministar obrane

25.9.2022. u 8:51/ Hina

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil prema moru u blizini svoje istočne obale u nedjelju, uoči planiranih vojnih vježbi južnokorejskih i američkih snaga koje uključuju nosač zrakoplova i posjet regiji američke potpredsjednice Kamale Harris.

Vojska Južne Koreje priopćila je da je riječ o balističkoj raketi kratkog dometa ispaljenoj s područja Taechon u sjevernokorejskoj provinciji Pjongjang nešto prije 7 sati ujutro.

Japanski ministar obrane Yasukazu Hamada rekao je da je Japan procijenio da je dostigla maksimalnu visinu od 50 km i da je možda letjela nepravilnom putanjom.

Image
SAD I JUŽNA KOREJA

U 10 minuta ispalili osam balističkih raketa kao odgovor na vježbu Sjeverne Koreje. Najavili 'snažniji stav'

Image
SAD I JUŽNA KOREJA

U 10 minuta ispalili osam balističkih raketa kao odgovor na vježbu Sjeverne Koreje. Najavili 'snažniji stav'

Dodao je da je raketa pala izvan japanske isključive ekonomske zone i da nema izvješća o problemima u brodskom ili zračnom prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi projektili kratkog dometa koje je Sjeverna Koreja testirala posljednjih godina projektirani su za izbjegavanje raketne obrane manevriranjem tijekom leta i letenjem na nižoj, spuštenoj putanji, kažu stručnjaci.

"Ako uključite lansiranja krstarećih raketa, ovo je devetnaesto lansiranje, što je ritam bez presedana. Akcija Sjeverne Koreje predstavlja prijetnju miru i sigurnosti naše zemlje, regije i međunarodne zajednice i učiniti to dok se odvija invazija na Ukrajinu je neoprostivo", rekao je Hamada.

Upravo se čita

Image
'24 sata bez kompromisa'

Skuplja se novac za dječji odjel dubrovačke bolnice. Kako se iz tuge izrodio val dobrih dijela?

Dodao je da je Japan uputio prosvjed preko veleposlanstva Sjeverne Koreje u Pekingu.

Američko Indo-pacifičko zapovjedništvo priopćilo je da je svjesno lansiranja i da se blisko konzultira sa saveznicima, ponovno potvrdivši američku predanost obrani Južne Koreje i Japana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako smo procijenili da ovaj događaj ne predstavlja neposrednu prijetnju američkom osoblju ili teritoriju, ili našim saveznicima, lansiranje projektila naglašava destabilizirajući učinak sjevernokorejskog nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila."

Lansiranje je uslijedilo nakon dolaska američkog nosača zrakoplova na nuklearni pogon USS Ronald Reagan u Južnu Koreju kako bi sudjelovao u zajedničkim vježbama s južnokorejskim snagama, a prije planiranog posjeta Kamale Harris Seulu ovog tjedna.

Bilo je to prvi put da je Sjeverna Koreja izvela takvo lansiranje nakon što je početkom lipnja ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa u jednom danu, što je navelo Sjedinjene Države da zatraže dodatne sankcije za kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja odbacila je rezolucije UN-a kao kršenje njezinog suverenog prava na samoobranu i istraživanje svemira, te je kritizirala prethodne zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao dokaz njihove neprijateljske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježbe su također kritizirale Rusija i Kina, koje su pozvale sve strane da ne poduzimaju korake koji podižu napetosti u regiji.

Nakon što je Sjeverna Koreja ranije ove godine izvela dosad besprimjeran broj raketnih testiranja, uključujući svoje interkontinentalne balističke rakete po prvi put od 2017., Sjedinjene Države i Južna Koreja rekle su da će pojačati zajedničke vježbe i vojno demonstriranje moći kako bi odvratile Pjongjang.

Više s weba

Pročitajte još

Image
BEOGRAD NASTAVLJA PO SVOM

Vučić podržao svog ministra: 'Nitko u Srbiji ne može reći da je Stepinac bio svetac!'

Više s weba