Tužio firmu

Sud presudio: Poslodavci su dužni platiti dio stanarine za rad od kuće

Image
Foto: pexels

Zaposleni imaju pravo na odštetu ako su prinuđeni, ne svojom voljom, raditi od kuće

26.5.2020. u 13:57/ Vijesti.hr

Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Zürichu.

Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposlenik koji je tražio odštetu za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi platiti dio stanarine.

Međutim, sudac je iznio zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtjev za odštetu.

Prema presudi je firma dužna platiti odštetu i to i retroaktivno 150 šviarskih franaka mjesečno. Eksperti smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice, posebno za rad od kuće za vrijeme korona virus krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da zaposleni imaju pravo na odštetu ako su prinuđeni, ne svojom voljom, raditi od kuće, a da onaj tko to čini na osnovu vlastite volje ne bi na to imao pravo.

Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu ubuduće platiti i odgovarajuću stolicu za rad od kuće, prenosi b92.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Više s weba

Pročitajte još

Image
ujedinjena desnica

Desničari 'jurišaju' na Europski parlament: Grade jedinstveni blok, mogli bi dobiti čak petinu mandata

Više s weba